Kostelijke ontdekking: Soja in Nederland

16 December 2019, 14:07 uur
Columns
mainImage

Column Maurits Tompot |

Kostelijke ontdekking: Soja in Nederland

Na het debacle in Madrid weer wat goed nieuws uit Nederland:

Op Milieucentraal.nl las ik dat soja niet alleen voor vegetariërs is, maar ook in veevoer zit. Zo krijg je bij ieder stuk vlees, ei of glas melk indirect ook soja binnen. De sojateelt zorgt voor allerlei milieuproblemen en sociale vraagstukken zoals ontbossing; in de Amazone wordt er alleen al 600.000 hectare per jaar gekapt. Eén hectare is 1,5 voetbalveld.

Meer dan 90 procent van de soja die we eten, zit dus ‘verborgen’ in vlees, eieren en zuivel. Voor 100 gram kaas is bijvoorbeeld 25 gram soja nodig, voor een hamburger van 100 gram zo'n 46 gram. Doordat we steeds meer vlees eten, is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar vertienvoudigd. De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar worden dus niet alleen hele wouden gekapt, maar zorgt de teelt voor allerlei problemen zoals de bodem raakt uitgeput en het water vervuilt door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Bijna 80 procent van alle soja die verbouwd wordt, is genetisch gemodificeerd (GMO-soja). De meeste soja wordt verwerkt in veevoer, maar er wordt ook sojaolie gebruikt in sauzen en snacks, en in producten als zeep en biobrandstof.

En nu het goede nieuws:

De sojabonenteelt in Flevoland wordt opgeschaald. Hiermee werd tegemoetgekomen aan een groeiende vraag vanuit de markt. Dit belooft een uitbreiding van de teelt in Nederland!

Het initiatief moet boeren stimuleren om soja te telen; het gaat hierbij om verse soja en niet om droge soja. Verse sojabonen worden verbouwd voor humane consumptie. Het voordeel hiervan is dat de verse soja al in augustus geoogst kan worden, terwijl droge soja pas in oktober geoogst wordt. Dat biedt weer diverse teeltkundige voordelen.

Daarnaast is het een voordeel dat voor deze teelt geen stikstofbemesting nodig is. Sojabonen zijn namelijk vlinderbloemig en dezelfde combines voor graan zijn ook geschikt voor de sojaoogst.

Wat een voorzienigheid! We hoeven dus geen soja meer uit het verre Zuid-Amerika te laten transporteren. Dat scheelt regenwouden en let op: de boeren kunnen hun veestapel makkelijker halveren of helemaal overgaan op soja. Hoe simpel kan het zijn? De pas gebouwde dure stallen zijn geschikt voor de opslag en verwerking van soja tot vega-vlees.

[email protected]