Ik ben verdrietig

3 June 2018, 10:01 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Arjan van Essen |

Ik ben verdrietig.

Als christen geloof ik in het gebod van de liefde. Voor God, medemens en mijzelf. Alles wat een ander schaadt, moet ik niet doen. Waar ik kan helpen moet ik het doen. Heb er zelfs een ambt in de kerk als diaken voor gekregen, waar in het inzegeningsformulier staat: '’Helpen daar waar geen helper is'.

Nu kwamen er een jaar geleden wat homo’s op mijn pad. Daar hebben we het in de kerk niet zo vaak over. Hooguit over hun worsteling, waarvan wordt aangenomen dat ze die hebben.
Samen met een vriend in gesprek gegaan met een groepje gelovige homo’s. Daar zitten naast de worstelende ook ‘happy’ homo’s bij. Er waren ook verhalen over afwijzing en niet gekend zijn. Door kerkmensen. Allen gingen een weg die ze niet zelf gekozen hebben, maar die wel voortvloeide uit hun identiteit.

In diezelfde periode werd de geloofsviering op de roze zaterdag een feit. Als Protestantse Kerk Gouda hebben we via de Raad van Kerken Gouda de Sint Jan beschikbaar gesteld. Ik ben er wel blij mee. Snel kom ik er achter dat er ook mensen zijn die dit best heftig vinden. Die zich baseren op teksten over homoseksualiteit in de Bijbel.

Heel vaak ben ik het gesprek aangegaan. Over lezen in de context. Over vergelijkingen met afschaffen slavernij (ook niet iets waar de kerk bij voorop liep). Over stoppen met discrimineren van vrouwen (waren we ook niet de eersten mee). Helaas verharden standpunten zich.

Desalniettemin, ik ga niet zwijgen.

Zoals Martin Luther King ooit zei: 'Uiteindelijk zullen we ons de woorden van onze vijanden niet herinneren, maar het zwijgen van onze vrienden'.

Zie ook www.arjanvanessen.blogspot.nl

Over Arjan van Essen:
‘Een paar jaar geleden begonnen met bloggen. Dit doe ik nog steeds. Ik schrijf over leven en dood. En alles er tussen in. Soms over God, soms niet. Ik ben vader, getrouwd en nog geen vijftig. Daarnaast docent aan het Driestar College en diaken in de Goudse Sint-Janskerk. Veel hardlopen, beetje zeilen en dagelijks in de keuken te vinden. Mijn Motto : ‘Afstanden zijn er om af te leggen’.’