Gouds Dagblad | Ieder heeft zijn eigen (corona)verhaal

Ieder heeft zijn eigen (corona)verhaal

mainImage

Column Hanny Schoonderwoerd |

Ieder heeft zijn eigen (corona)verhaal

Het zijn bijzondere tijden. Als we straks, als dit allemaal achter de rug is, terugkijken dan zullen we zien dat ieder zijn eigen verhaal heeft over deze periode.

Mijn verhaal concentreerde zich afgelopen weken vooral op de onzekerheden rond de crematie van mijn schoonvader Theo. Hij stierf woensdag 11 maart, toen de corona-maatregelen zich nog beperkten tot het niet schudden van handen – wat al een hele uitdaging was, zo vlak na zijn overlijden in de hospice – en het hoesten in de elleboog.

Niets hield ons toen nog tegen om Theo de uitvaart te geven die hij verdiende. Met Remco Campert in het achterhoofd - 'in je leven ben je voor jezelf een raadsel, maar na je dood weet iedereen opeens heel goed hoe je was. Hadden ze je het maar eerder verteld' -  gingen we aan de slag met zijn verhaal. Wie was hij nou eigenlijk? Wist hij zelf wie hij was? En wie zijn wij om daar ineens van alles van te vinden?
Oude en nieuwe anekdotes gingen over tafel. Als een ding duidelijk werd dan is het wel dat het geen standaardverhaal zou worden. Want standaard, dat was mijn eigenzinnige schoonvader absoluut niet. En 'over de doden niets dan goeds' zouden we ook schrappen. Niemand is alleen maar goed. Ook hij gelukkig niet, maar dat maakte hem des te kleurrijker.

De kaarten werden verstuurd, de bloemen besteld, de foto’s voor de presentatie uitgezocht. En toen kwam het weekend en werden, ook voor uitvaarten, de maatregelen aangescherpt. Het zweet brak ons uit. Konden we de beslissing om al dan niet te komen bij de genodigden laten, of moesten we de knoop zelf doorhakken en overgaan tot een crematie in  familiekring? We besloten tot het laatste. De ‘afterparty’, die hij graag wilde, plannen we wel op een later moment.

Er kwam nog een hevige stuip op de maandag. Het zag er even naar uit dat de drie kleindochters niet bij opa’s crematie aanwezig mochten zijn. Maar die maatregel werd gelukkig ingetrokken.

Op zijn kaart stond: ‘regisseur van een avontuurlijk en kleurrijk leven’. De aanloop naar zijn crematie was avontuurlijk.

En hoe klein ons gezelschap ook was, zijn afscheid vorige week was prachtig. Persoonlijk, intiem en vooral kleurrijk. Het heeft zo moeten zijn!

Zie ook: www.mijnverhaalinklaretaal.nl/blog/

Over Hanny Schoonderwoerd
Hanny Schoonderwoerd is schrijf- en loopbaancoach in Gouda. Daarnaast is zij uitgever (www.uitgeverijklaretaal.nl) en geeft zij schrijftrainingen.
Iedereen heeft een verhaal. Het ontdekken van dat verhaal, van dát wat iedereen uniek maakt en hen onderscheidt van de ander, is altijd een rode draad geweest in haar werk.