Gouds Dagblad | Houd de raadsleden in Gouda scherp!

Houd de raadsleden in Gouda scherp!

mainImage

Column Theo Krins |

Houd de raadsleden in Gouda scherp!
 

Op 30 januari jl. was er een bijzondere besluitvormende raadsvergadering. Op deze avond trad onze waarnemend burgemeester voor het eerst op als raadsvoorzitter, nadat ze op 15 januari al was gestart met haar werkzaamheden in Gouda. Ik mocht haar als plaatsvervangend raadsvoorzitter de ambtsketen omhangen.

We zijn als gemeenteraad, griffie en college blij met haar komst en zien uit naar een goede samenwerking de komende periode. Namens de gemeenteraad mocht ik haar toespreken en hieronder treft u de toespraak integraal aan. Mirjam Salet richtte zelf ook het woord tot de gemeenteraad en gaf aan dat ze het een eer vindt om in deze prachtige stad met een mooie historie waarnemend burgemeester te mogen zijn.

Ze zei ook iets over onze rol als raadslid: “Raadslid zijn is in de huidige tijd best ingewikkeld. De mensen zijn niet meer heel dankbaar. Jullie krijgen regelmatig onaardige dingen naar je toe geslingerd. Het stadsbestuur begint ook te fragmenteren. Dat merk je ook aan het aantal fracties, wat veel vraagt van raadsleden. Ik heb oprechte bewondering voor het werk dat raadsleden doen.
Ik verheug me op een plezierige samenwerking met jullie allemaal. Bent u tevreden, zegt het voort, hebt u klachten, zeg het mij.” 

Toespraak
"Vanavond is het wederom een bijzondere besluitvormende raadsvergadering. Tijdens de vorige vergadering namen we afscheid van burgemeester Milo Schoenmaker. Vanavond is de start van onze waarnemend burgemeester Mirjam Salet als raadsvoorzitter.

Mirjam, we zijn blij met je komst en we heten je van harte welkom in onze stad Gouda! 

We zijn blij en trots dat we in Gouda sinds 15 januari jl. de eerste vrouwelijke (waarnemend) burgemeester hebben.

Maar dat is niet het enige wat ons in jou verheugd.

We wilden namelijk graag in Gouda een ervaren burgemeester die tevens ervaring heeft met de stedelijke problematiek.

Je bent 25 jaar burgemeester geweest in ’s-Gravendeel, Hoogezand-Sappemeer, Spijkenisse  en Nissewaard.

Ervaring genoeg dus…

Er zijn niet veel burgemeesters die zo’n lange periode burgemeester zijn geweest.

In die lange periode heb je ook veel ervaring opgedaan met de stedelijke problematiek. Ook het veiligheidsdossier is bij jou in goede handen, mede doordat je tot voor kort vice-voorzitter was van Veiligheidsregio Rijnmond.

Tijdens de kennismaking met de fractievoorzitters en tijdens de eerste vergadering met het Presidium hebben we je leren kennen als een vriendelijke en doortastende burgemeester die de verbinding zoekt, maar ook duidelijk haar eigen standpunt verwoordt.  

Je houdt ook van cultuur en staat open voor de diversiteit aan opvattingen en geloven in Gouda.

Bij je afscheidsinterview voor het VNG in februari 2018, gaf je aan dat  de omgangsvormen in de raad in het verlengde liggen van de omgangsvormen in de maatschappij. Dat die verruwen.

De toon waarop inwoners zich uitlaten over bijvoorbeeld wethouders en raadsleden is, zo geef je aan, veel scherper geworden. Die tendens sijpelt niet zelden door tot de raad.

In Gouda moeten we hier ook alert op zijn en we hopen dat je ons de komende periode scherp houdt, ons een spiegel voorhoudt en waar nodig corrigeert. Dat zal bijdragen aan goede verhoudingen in de raad, college en ambtelijke organisatie.

We zijn een prachtige stad met veel cultuur en historie.

Met ook heel veel enthousiaste vrijwilligers.

En we hebben iconen als Goudse kaas, kaarsen en stroopwafels, die onze stad beroemd hebben gemaakt.

Om je vast te laten kennismaken met onze stad bied ik je namens de gemeenteraad een heerlijke Goudse kaas aan.

Ik hoop dat je daarvan gaat genieten en dat de komende maanden er nog veel meer van die geniet momenten gaan komen.

Namens de gemeenteraad, de griffie en het college, wens ik je een mooie tijd in Gouda toe!"

 

Zie ook www.theokrins.blogspot.nl 

Theo Krins is fractievoorzitter van de ChristenUnie in Gouda en werkzaam als manager vermogensadvies bij verzekeringsmaatschappij Scildon, het voormalige Legal & General.