Gemeente stop die terreur

16 July 2022, 09:39 uur
Columns
mainImage

Vanachter mijn bureau kijk ik uit op onze tuin, waar een al veertigjarige perenboom staat (conference) Een jonge (Vlaamse) gaai doet zich tegoed aan een onrijpe vrucht.

We hebben het geluk twee tuinen te bezitten: één in Rotterdam en één in Haamstede. Sinds kort is het verschil in vogelbestand een stuk groter geworden. Natuurlijk zit er in Haamstede aan de rand van een beschermd natuurgebied een veel grotere verscheidenheid aan vogels dan in Rotterdam. We zien zelfs regelmatig de zeearend, maar het groter wordende verschil is veroorzaakt door achteruitgang in Oosterflank.

Overlast gevende kraaiachtigen

Terwijl ik dit type is er geen vogelgeluid te horen. Geen gezang van de merels die hun gebied afbakenen, geen kort gefluit van de mezen en geen geroekoe van de tortelduiven. Het enige vogelgeluid die we soms horen, is het gekras van de kauwtjes of eksters. Zij zijn er voor verantwoordelijk dat we alleen in de schemer soms een winterkoninkje of een roodborstje zien. De kraaiachtigen hebben alle nestjes leeggeroofd en monopoliseren onze buurt.

Ik ben er extra op gaan letten door een klacht die ik als wijkraadslid heb gekregen en waar ik op af ben gegaan. In de Nystadstraat gooien ergerniswekkende kauwen stenen op auto’s daarbij flinke schade veroorzakend. Een bewoonster vertelde me dat ze haar auto niet voor haar garage kan parkeren. Ook omdat de verzekering de schade niet meer vergoed; parkeer maar ergens anders zeggen die.

Ethologie

Als student en biologieleraar had vooral het gedrag van dieren mijn grote belangstelling, die tak van wetenschap heet ethologie. Ons land heeft twee wereldberoemde ethologen voortgebracht. Niko Tinbergen (Nobelprijswinnaar net als zijn broer Jan) en Frans de Waal. De bekende schrijver Maarten ’t Hart is ook etholoog gespecialiseerd in het gedrag van de driedoornige stekelbaars en ratten.

Volgens de gemeente Rotterdam gooien de kauwtjes stenen, omdat ze denken dat het eieren zijn. Ik denk dat dat een dooddoener is omdat kraaiachtigen dondersgoed weten dat ze eieren met hun snavel kunnen breken. Van afstand naar beneden gooien betekent delen, dus dat doen ze niet. Meeuwen gooien mosselen en oesters op stenen om die te breken, maar voor eieren is dat niet nodig. Er moet een andere reden zijn om het gedrag van de kauwen te verklaren. Ik denk dat die verklaring moet worden gezocht in de Nystadstraat en omgeving, want ik vraag me af of kauwen elders ook dat gedrag vertonen. Zo ja, dan moet er ook een oplossing voor het gooiprobleem gevonden zijn. Zo nee, dan dient de gemeente op te treden.

De slechtvalk

Als in ons paradijsje aan de kust een roofvogel verschijnt – meestal een buizerd – wordt die direct lastiggevallen door andere vogels, zelfs de zeearend laten ze niet met rust. Op een dag riep mijn vrouw Nel: “Kijk eens wat voor een vogel is dat?” Ik zag het direct aan de speciale vorm van de vleugels en de grootte en zei: “Een slechtvalk - een vrouwtje* - het snelste dier ter wereld. We zagen, dat er geen enkele vogel was, die haar lastig viel. De reden is eenvoudig: de slechtvalk eet vogels als ze de kans krijgt en dat weten ze.  

Snel dus die schitterende vogeljager introduceren in onze wijk natuurlijk. Anders niet alleen bij ganzen en meeuwen, maar ook bij kauwen de nesten storen of de eieren schudden c.q. ruilen voor kalkeieren. Neem dan gelijk de nesten van de talloze eksters mee, zodat de vogelstand in Oosterflank zich kan herstellen.

Ik weet dat mijn columns soms in de knipselkrant van de gemeente komen, dus misschien leest de gemeentelijke etholoog c.q. bioloog c.q. ecoloog dit stukje en gaat er iets gebeuren.

*Aan de grootte zag ik dat het een vrouwtje was. Ik weet dat ik eigenlijk genderneutraal behoor te zijn en moet spreken over een vogel die eieren kan leggen en onze  slechtvalk moet duiden met “het”, maar dat doe ik lekker niet! Dat wordt een bejaarde bioloogdocent toch niet kwalijk genomen?