Dit zijn geen demonstranten, maar haatzaaiers

9 May 2024, 18:19 uur
Columns
mainImage

Demonstreren is een recht, maar niet zoals de studenten van de Amsterdamse Universiteit dit doen. Hun gedrag grenst aan terreur. En daar schaam ik me voor. Ammoniak gooien naar de politie mag ook niet eindigen met een slap compromis, want anders gaat het van kwaad tot erger. Er zijn meer studentensteden in ons land en ik moet er niet aan denken dat we ook in Rotterdam in het zicht van de wereld voor schut worden gezet.

Demonstreren is een recht en de vrijheid van meningsuiting een kostbaar bezit, maar als universitaire intelligentie plaats maakt voor platte emotie en het rellen de parel van de democratie wordt, vraag ik me af waarom we ons als raadsleden eigenlijk zo druk maken om al die studenten aan een woning te helpen.

Ik weet, ik moet oppassen mijn ergernis niet bot te vieren op de studenten die er part noch deel aan hebben, maar bij elke volgende discussie over de vraag of er nu vier of vijf studenten in één huis mogen samenwonen, vrees ik toch dat ik zal denken: drie is genoeg. Voorlopig hebben ze het verbruid.

Als Halsema zou besluiten om de Amsterdamse Universiteit een poosje te sluiten zeg ik: mijn zegen heb je. Nu even geen studentenpardon. Ik ben in diezelfde lijn op slag ook helemaal genezen van die groene sit-downs. Genoeg is genoeg. Het schrikbewind van Exinction Rebellion heeft z’n beste tijd gehad. Als het volk je oproer niet meer pruimt, moet je stoppen.

Gisteren zijn in Rotterdam kransen vernield die op 4 mei met eerbied zijn achtergelaten. Hoe haal je het in je botte hersens? Wie doet zoiets? Ik ben het langzamerhand ook zat om genoegen te nemen met de simpele verklaring dat de dader een 31-jarige Rotterdammer was. Een schandpaal was vroeger helemaal zo’n gek idee nog niet, want we zijn veel te lief.

In Amsterdam hebben jonge, in principe leergierige, maar in de praktijk geschiedenisarme kinderen vieze mondjes gekregen. Ze kopieerden zonder enige originaliteit Amerikaanse studenten en hebben geroepen wat we als ouderen niet kunnen verdragen en tolereren. Op dat moment zijn zij geen demonstranten meer, maar haatzaaiers en gloeien ze op tot gajes. Grijp dan inderdaad maar in. Het had van mij al eerder gemogen.

En wat het protest betreft: Het gaat er namelijk niet om of je pro Palestina bent. Wat er nu gebeurt met het eisen van die lijsten over joodse medewerkers, met het jatten van de joodse struikelsteentjes, met het scanderen van river to the sea, dat gaat niet meer om de sympathie voor de Palestijnen, dat gaat over de diepe haat tegen joden. De Israëliërs moeten stoppen met de bombardementen en vernietiging van Gaza, maar de Palestijnen moeten eens beginnen om de Hamas af te zweren. Dat zijn terroristen. Alle twee fout dus, maar dat staat los van dat antisemitisme dat nu overal losbarst!
 

- Ellen Verkoelen is fractievoorzitter van de Jongere Ouderen Unie (JOU) in Rotterdam en de provincie Zuid Holland.