Gouds Dagblad | Dickie en Johan

Dickie en Johan

mainImage

Column Gert Visser |

Dickie en Johan

Als je als voetbalclub een probleem hebt dan moet je Dickie bellen. Dat hoor je vaak aan de voetbalanalistentafels.

Dat betekent dat er een brok jarenlange ervaring binnenhaalt die weet hoe je met crisissituaties omgaat. Dick Advocaat laat het bij Feyenoord weer zien. In ieder geval op het veld.

Als er in de politiek een probleem ontstaat gebeurt vaak hetzelfde. Effe Johan bellen. Ik bedoel hier de door de wol geverfde politicus en bestuurder Johan Remkes. Welke commissie heeft hij de laatste tijd niet geleid.

Ik noem de staatscommissie herziening parlementair stelsel, of de commissie die onderzoek doet na de uitspraak over de stikstof. Inmiddels twee rapporten afgeleverd, een derde op komst.

Tussendoor is hij tijdelijk burgemeester van Den Haag nadat burgemeester Krikke aftrad.

Wat die twee ook gemeen hebben is dat ze eigenlijk geen afscheid kunnen nemen. Hoeveel keer heeft Dickie niet gezegd te stoppen?

Johan Remkes zei twee jaar geleden toen hij stopte als commissaris van de Koning in Noord-Holland dat hij meer tijd wilde vrijmaken voor zijn privéleven. Hij is daarna volgens mij nog niet thuis geweest.

Ze doen het voor de centen wordt vaak gezegd. Daar geloof ik niets van. Het is de liefde voor hun vak dat zij niet los kunnen laten. En een enorm plichtsbesef.

Kortom, heb je een probleem, effe Dickie of Johan bellen...