Gouds Dagblad | Bestemming nieuw bestaan?!
mainImage

Bestemming nieuw bestaan?!

14 september 2020, 10:55 uur
Columns

Column Marieke Hartman |

Bestemming nieuw bestaan?!

Na 29 jaar hebben chef-patron Jan (60) en gastvrouw-sommelier Marieke (52) Hartman 31 augustus afstand gedaan van hun restaurant Jean Marie vlak buiten de Goudse binnenstad. Restaurant Jean Marie is verkocht en is gestopt per 1 september. Een begrip in het Goudse en verre omgeving. Zeven maal en zeven jaar achtereen haalde Jean Marie de felbegeerde ‘Bib Gourmand Benelux’ binnen. Dat is een aanduiding voor restaurants die volgens de keurmeesters, inspecteurs van de Michelingids, een kwalitatief prima driegangenmenu aanbieden voor een bedrag onder de 37 euro. Ook had de horecazaak een notering in de Lekker500. Marieke en Jan gaan hun verdere dromen achterna en verwezenlijken. En wel in Frankrijk waar ze een Chambres d'Hôtes gaan beginnen onder de naam Marie Jean. Mede aan de hand van columns van Marieke volgen we het culinaire echtpaar in hun laatste stappen in het Goudse restaurant en de opmaat naar hun nieuwe stap in en naar Frankrijk.

 

We hebben nog een paar uurtjes te gaan om op bestemming te komen. Bestemming nieuw bestaan?!

Waar we naartoe gaan, voldoet niet helemaal aan onze plannen. Lees: chambre d’hotes, dat is het niet, maar een huis met twee gites. Allemaal mét eigen zwembad...

We zijn zeer benieuwd.

Als we er bijna zijn, hebben we even contact over waar het precies is. Tevens wordt er gevraagd of we al geluncht hebben. Een vraag die we ontkennend moeten beantwoorden.

Na goede uitleg toch verkeerd gereden :-( op een zeer smal paadje de berg op. Auto geeft alarm en piept aan alle kanten en zie op het dashboard dat de gehele auto “rood” kleurt. Groot gat in de weg en we “duiken” een soort naar beneden, maar gelukkig blijft hij op de “weg”! Bovenaan loopt het pad dood, zou het hier zijn?? Nog maar eens gebeld, bleek dat we er al aan voorbij gereden waren. Op een onmogelijk klein stukje gekeerd en we rijden terug de berg weer af. Gelukkig, het was eigenlijk vrij dicht bij de “grote” weg.

Na de hobbelige oprijlaan aangekomen in een paradijsje... Prachtig aangelegd zwembad, met mooie loungebedden op aangelegen terras met kleine buiten-keuken.

We worden zeer vriendelijk ontvangen met de mededeling dat we eerst maar even gaan lunchen.

We worden door een fijne tuin met tableaus en grote natuursteen trap naar het huis geleid. Ook daar een zeer ruim terras met grote bbq een grote tafel die al voor 4 gedekt staat. Glaasje wijn?, wordt er gevraagd. We kijken elkaar aan en bevestigen dat we dat wel lusten. Inmiddels wordt de tafel bedekt met allerlei lekkers en even later zitten we in aan geanimeerd gesprek te genieten van al het lekkers en het vooruitzicht wat het mooie huis ons te bieden heeft.

We worden niet teleurgesteld. Mooie keuken met groot natuursteen dresseerblad, gezellige woonkamer met zeer oude metalen wenteltrap. En boven twee slaapkamers met twee zeer mooie badkamers. Ik ben opslag verliefd!

Daarna worden we naar de gites gebracht die allebei verhuurd waren. Eenvoudig maar met alles erop en eraan. Zelfs allebei met eigen zwembad. We werden in een soort “berggeit” buggy weer naar het huis gebracht. Met de mededeling dat de buggy bij de inventaris hoort, omdat die onmisbaar is met deze grote afstanden.

En hellingen natuurlijk. Het ligt op zo’n groot perceel dat ze zelf nog steeds niet overal geweest zijn.

Allemaal natuur. Ik was verrukt. Prachtig allemaal...

Maar ja... ook direct wel wat minpuntjes...

Want de chambre d’hotes droom, lekker veel gasten om je heen om ze een topvakantie te bieden, is daar niet echt mogelijk...

Veel van hun gasten komen daar om geheel op zichzelf te zijn...

Ook het zover afgelegen van de “bewoonde” wereld, niet even lopend een baguette te kunnen halen of een boule-balletje gooien op het dorpsplein bij het café maakt 't voor Jan een no go.

Helaas... toch nog maar verder zoeken dus.

Wordt vervolgd...