Gouds Dagblad | Autobranden teisteren Gouda

Autobranden teisteren Gouda

mainImage

Column Theo Krins |

Autobranden teisteren Gouda

Gouda wordt sinds enkele weken geteisterd door autobranden. Sinds de nacht van 2 op 3 mei, waarin twee auto's in brand werden gestoken, staat de teller inmiddels op 23.

Zoveel branden in zo'n korte tijd is zorgelijk.  De branden hebben onder de inwoners geleid tot onrust, gevoelens van onveiligheid en angst voor verlies van of schade aan hun eigen auto. De gemeente en politie doen er daarom van alles aan om de dader(s) op te pakken en een eind te maken aan deze autobranden.

Politie en Buurtwacht
De politie heeft versterking gekregen voor extra toezicht op straat. Daarnaast vormen in de wijk Korte Akkeren bewoners een buurtwacht. Zij lopen 's nachts door de wijk om de boel in de gaten te doen en als er een verdachte situatie is melden ze dat direct aan de politie.

Pyromaan actief?
Wanneer er in zo'n korte tijd zoveel branden zijn, wordt er al snel gedacht aan een pyromaan die in Gouda actief is. Dat kan inderdaad zo zijn, maar het kan ook gaan om een groep jongeren die de politie en brandweer aan het uitdagen is.

Preventief fouilleren
Omdat de autobranden blijven voortduren zet de gemeente een extra middel in: preventief fouilleren in de risicogebieden. Het gaat dan om gebieden in de wijken Korte Akkeren, Kort Haarlem, Plaswijck, Bloemendaal en Goverwelle. Preventief fouilleren is in deze gebieden dagelijks toegestaan tussen 22u30 en 04u00 de volgende ochtend. Het besluit is geldig tot woensdag 29 mei 2019 04u00.
De politie zal dan vooral controleren op voorwerpen die redelijkerwijs zijn bedoeld of kunnen worden gebruikt om (auto)branden te stichten, zoals bijvoorbeeld brandbare en brandversnellende vloeistoffen, brandlonten, aanmaakblokjes, lucifers en gasaanstekers.

Het is te hopen dat door deze extra maatregel de dader(s)snel gevonden wordt/worden. Want de impact van de autobranden op de bewoners in onze stad is groot!