Allemaal naar buiten woensdag!

12 June 2018, 10:53 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Column Eppy Boschma |

Allemaal naar buiten woensdag!

Woensdag krijgen niet alleen veel leerlingen die examen hebben gedaan de uitslag. Het is ook Nationale Buitenspeeldag. Traditiegetrouw de tweede woensdag in juni. In Gouda staan al speciale activiteiten aangekondigd op de landelijke website op het Margrietplein, in de Kadebuurt en de natuurspeeltuin Steinse Groen. CDA Gouda roept ook dit jaar weer ouders met kinderen op woensdag lekker buiten te spelen en er ook de rest van het jaar flink werk van te maken.

Steeds minder kinderen spelen buiten
Buitenspelen is een must voor ieder kind. Het prikkelt de fantasie en is goed voor de sociale vaardigheden, gezondheid en motoriek. Spelen de kinderen nog voldoende buiten? Als ik kijk naar ons eigen gezin, kan het vele malen beter.

3 op de 10 kinderen spelen nooit of slechts 1 x per week buiten
Onze meiden van 12 en 9 en onze zoon van 5 vinden TV kijken of een spelletje op de tablet toch ook heel aantrekkelijk. Als we daar zelf niet duidelijke afspraken over maken, blijven ze het liefst op de bank hangen. Het past bij de landelijke, verontrustende trend. Uit cijfers blijkt dat maar liefst drie op de tien kinderen nooit of slechts één keer per week buitenspelen. Dat mogen we toch niet laten gebeuren? We zullen zelf in actie moeten komen. Ook in Gouda.Foto: website Nationale Buitenspeeldag 

Goed nieuws over speelplekken in Gouda
Super blij ben ik dat in het nieuwe coalitie-akkoord aandacht is voor voldoende speelplekken in Gouda. De komende vier jaar worden geen speelplekken gesloten en alle speelplekken blijven in stand. Dat is goed nieuws voor alle Goudse kinderen en hun ouders en verzorgers. Binnenkort komt er zelf nog een prachtige natuurspeeltuin bij in Gouda-Oost. Het CDA Gouda zet zich al jaren in voor voldoende speelplekken.

Doe je mee?
Doe je mee in jouw straat of buurt woensdag tijdens de Nationale Buitenspeeldag? Of heb je suggesties hoe het buitenspelen verder kan worden bevorderd? Ook in buurten met smalle straten, veel verkeer en onvoldoende groen? Laat het weten en reageer gerust via [email protected]. Ik blijf me er voor inzetten, ook de nieuwe raadsperiode.

Voor een Gouda dat we door willen geven!

Zie ook www.blog.eppyboschma.nl

Eppy Boschma (1972), is getrouwd en moeder van drie kinderen in leeftijd van de basisschool, werkzaam bij VNO-NCW en MKB-Nederland waar ze zich bezig houdt met maatschappelijk verantwoord ondernemen en het organiseren van bezinningsbijeenkomsten op het gebied van levensbeschouwing, ethiek en ondernemen. Daarnaast is ze vice-voorzitter van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA en raadslid voor CDA Gouda.