Gouds Dagblad | Aan de slag met de schraptafel
mainImage

Aan de slag met de schraptafel

10 december 2019, 09:37 uur
Columns

Column Eppy Boschma |

Aan de slag met de schraptafel

Gouwenaars en zorgaanbieders hebben net als in de rest van Nederland te maken met hoge regeldruk in de zorg. Bijvoorbeeld als mensen in de zorg een herindicatie aanvragen. Dan moet wederom van alles aan papierwerk worden aangeleverd terwijl veel informatie er al is. Dat moet anders heb ik de wethouder meegegeven in Gouda en gelukkig gaat ze met Gouwenaars aan de slag met ‘schraptafels’.

Mensen die in het sociaal domein gebruik maken van zorg hebben vaak al veel aan hun hoofd. Een mantelzorger die een parkeerkaart wil of huishoudelijke hulp vraagt, moet dat allemaal regelen naast het verlenen van de zorgtaken aan degene die hij of zij verzorgt. Het kost vaak veel tijd. Ook duurt het soms lang wat ten koste gaat van de tijd om zorg te bieden. Of erger, soms ook mensen ervan weerhoudt om hulp aan te vragen.

Bij de totstandkoming van het nieuwe beleid in het sociaal domein in Gouda wil ik dan ook dat zogenaamde ‘schraptafels’ worden georganiseerd. Bedoeld om met betrokkenen uit de zorginstellingen, de gemeente en mantelzorgers en vrijwilligers tot minder regelgeving en bureaucratie te komen. Eenduidige formulieren, maar één keer je verhaal hoeven doorgeven, minder frequent informatie moeten delen en niet opnieuw alle papieren invullen bij herindicatie. Allemaal voorbeelden waar kansen liggen. De komende maanden zal ik vanuit het CDA een witboek samenstellen met voorbeelden voor minder regels als input voor de schraptafel. Iedereen die goede suggesties heeft roep ik op mij te bellen of mailen ([email protected]).

De wethouder gaat de komende maanden aan de slag met de schraptafel en Gouwenaars worden er van harte voor uitgenodigd. Komende zomer wordt dan het nieuwe beleidskader sociaal domein in Gouda aan de raad aangeboden. Voor een Gouda dat we door willen geven!

Over Eppy Boschma
Eppy Boschma (1972) is getrouwd en moeder van 3. Ze is raadslid in de Goudse gemeenteraad voor het CDA. Daarnaast is ze directeur van het landelijke Partijbureau van het CDA en als vrijwilliger actief als luizenmoeder op de Plaswijckschool.