Gouds Dagblad | Samen op de bank in een oude bank

Samen op de bank in een oude bank

mainImage

Het oude bankgebouw aan de Oosthaven 53 krijgt nieuw leven ingeblazen. Het karakteristieke bankgebouw wordt voorzien van acht moderne stadsappartementen, waarvan er nog één te koop is, exclusief in de verkoop bij Alpha Makelaardij als project De Bank.

De Bank kent een rijke geschiedenis. Ooit een bank vol verhalen, geheimen en historische momenten, nu een levenloos gebouw. Om dit unieke stukje erfgoed voort te laten leven worden er in het gebouw acht ruime appartementen met zicht op de Goudse gracht en aan de achterzijde een (parkeer)tuin gerealiseerd. En wel in een monumentaal grachtenpand op een toplocatie in the citycenter van Gouda! Groots en rijkelijk wonen is nu mogelijk. Dit voormalige bankgebouw is een object met allure en is omringd door even rijk gedecoreerde monumentale kantoor- en woonpanden.

Het voormalige bankgebouw is een breed pand in Neo-Renaissancestijl uit ongeveer 1910, in rode en witte baksteen, zadeldak met dakpannen, vijf vensters breed, verdeling van de gevel door drie geledingen, baksteen versiering onder de overhangende dakrand met consoles, ramen met sluitstenen. Hier was gevestigd de bank, Firma M.J. Ogier en Co, opgericht ongeveer 1855-1860. De vennoten waren M.J. Ogier en Henri Theodoor Bouters. Bouters trad uit het vennootschap in 1935. In 1949 werd de bank een dochteronderneming van Twentsche Bank N.V.

Monumentenomschrijving:
“Voormalig woonhuis met een voorgevel van rond 1900 in neorenaissancestijl. Het pand bestaat uit twee waarschijnlijk zeventiende-eeuwse panden (met elk oorspronkelijk een voor- en achterhuis) die rond 1800 zijn samengevoegd. Het huidige object bestaat voor wat betreft het voorhuis uit een kelder (in het linker gedeelte), een begane grond, twee verdiepingen en een zolder. Op het voorste gedeelte staat een evenwijdig aan de straat geplaatste kap met haaks daarop twee zadeldaken met gesmoorde Hollandse pannen.

Voorgevel; de bakstenen gevel is verlevendigd met behulp van oranje bakstenen speklagen en gestucte diamantkoppen en bezit links een risaliet die aan beide zijden is afgezet met oranje bakstenen lisenen.
De begane grond bezit een rijk gedecoreerde hardstenen borstwering. De risaliet is voorzien van twee schuifvensters die elk zijn omgeven door gestucte banden met diamantkoppen. Rechts bezit de begane grond een kozijn met deur en getoogd bovenlicht en twee schuifvensters. De borstwering van de eerste verdieping is aan de boven- en onderzijde afgezet met behulp van geprofileerde lijsten en ter plaatse van de risaliet is ze rijk gedecoreerd met siermetselwerk en gestucte reliefs met daarin cartouches. Rechts is de borstwering gestuct.”

Project De Bank
Project De Bank omvat acht geweldige appartementen in een voormalig bankgebouw aan Oosthaven 53! Een uniek pand met een prachtige, karakteristieke gevel van maar liefst 13 meter breed. Dit gemeentelijke monument is gelegen aan de gracht in hartje binnenstad. De gezellige markt en de winkels bevinden zich op loopafstand.

Nog slechts één appartement te koop!
Een uniek 3-kamerappartement van maar liefst 150 m² op de begane grond van het pand. De woning loopt geheel van voor naar achteren, is 30 meter (!) diep en wordt halverwege onderbroken door een sfeervolle patio, die via openslaande deuren bereikbaar is vanuit 3 ruimtes. Aan de achterzijde bevindt zich de mooie, authentieke serre met openslaande deuren naar de tuin. De voorzijde biedt zich op de gracht.

De indeling is als volgt: begane grond: entree, gecentreerde hal, woonkamer met openslaande deuren naar de patio, half open keuken, fijne eetkamer met vaste kast en zicht op de gracht. Tussenhal met toilet, inpandige berging. Aan de achterzijde bevinden zich twee mooi ruime slaapkamers, beide voorzien van een eigen badkamer. De slaapkamer aan de achterzijde beschikt ook nog over een kleedruimte en
openslaande deuren naar de serre/werkkamer. Fijne tuin op het oosten. Directe toegang tot de parkeertuin.

Koopsom appartement € 575.000,- v.o.n.

Koopsom parkeerplaats € 25.000,- v.o.n.

Het complex wordt voorzien van een lift, die zich bevindt in de fraaie centrale hal met marmeren vloeren en lambrisering en een indrukwekkend, monumentaal trappenhuis. De woningen worden strak afgewerkt met behoud van de eigen karakteristieke sfeer. Voor de keuken is een stelpost opgenomen van € 2.500,- en het sanitair wordt modern uitgevoerd. Uiteraard worden alle woningen voorzien van een eigen cv-installatie en bestaat de mogelijkheid tot het aanbrengen van vloerverwarming.

Wat helemaal heel comfortabel is, is dat op het achtergelegen erf met monumentale boom 8 privéparkeerplaatsen worden gerealiseerd. Ook wordt hier een grote gemeenschappelijke fietsenberging gemaakt. Het terrein is bereikbaar via een eigen brug en wordt afgesloten met een hek. Zo worden optimale privacy en veiligheid geboden.

Zie ook alphamakelaardij.nl/verkoop-project-de-bank

Interesse? Neem contact op met Alpha Makelaardij.

Alpha Makelaardij BV
Hoge Gouwe 17
2801 LA GOUDA
tel: 0182 - 511424
www.alphamakelaardij.nl


Foto: Alpha Makelaardij