Gouds Dagblad | Ruim 30 mille sparen voor eigen huis 60m2

Ruim 30 mille sparen voor eigen huis 60m2

mainImage

Alleenstaande starters die modaal verdienen (€36.000) moeten voor een Zuid-Hollandse woning van 60m2 gemiddeld €32.745 sparen. Voor een woning van 80m2 moet deze groep nog iets langer doorsparen. Hiervoor is gemiddeld namelijk €94.228 nodig. Landelijk is er gemiddeld €24.496 nodig voor een woning van 60m2. Dit blijkt uit de Eigen Geld kaart van Independer die per gemeente toont hoeveel eigen geld een starter gemiddeld moet meenemen om een goede kans te maken op een woning.

Meer eigen geld nodig bij aankoop huis
Sinds 1 januari 2018 financieren hypotheekverstrekkers maximaal 100% van de waarde van een koophuis. Extra kosten, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatie; moet je als koper dus zelf betalen met eigen geld. Wil je als koper een duurder huis dan de maximale hypotheeklening die verkregen kan worden, dan moet er vanzelfsprekend meer eigen geld ingebracht worden.

Meeste starters leggen maximaal €20.000 in
Uit cijfers van Hypotheken Data netwerk (HDN) blijkt dat ongeveer 64% van de starters in het derde kwartaal van dit jaar maximaal €20.000 inbracht bij de aanschaf van een woning. Ervan uitgaande dat een starter dit gespaard heeft, maakt hij in ongeveer 260 gemeenten een goede kans om een woning van 60m2 te vinden. In Zuid-Holland valt hierdoor 55% van de gemeenten af voor alleenstaande starters.

Eigen geld kaart Zuid-Holland
De hoeveelheid eigen geld die ingebracht moet worden om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste zijn het inkomen het aantal vierkante meters van de woning en de aankoopprijs van het huis.

Ook de regio speelt een rol: in Zuid-Holland is het bedrag dat zelf ingelegd moet worden het hoogst binnen de gemeente Wassenaar, terwijl kopers in Nissewaard gemiddeld het minst moeten bijleggen.

Om inzicht te geven ontwikkelden de financieel experts van Independer de Eigen geld kaart van Nederland. Op deze interactieve kaart is per gemeente te zien hoeveel eigen geld gemiddeld nodig is bij de aankoop van een huis in de verschillende gemeenten, ook binnen Zuid-Holland.


Foto: Alpha Makelaardij