Gouds Dagblad | Ouderen in problemen door hoge energiekosten

Ouderen in problemen door hoge energiekosten

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ouderen met alleen een AOW of een klein aanvullend pensioen hebben steeds vaker grote moeite met het betalen van hun energierekening. Dat komt aan de ene kant door een toename van de vaste lasten, zoals de huur en de zorgpremie. Maar in 2019 zijn ook de energiekosten met honderden euro’s per jaar omhoog gegaan.

De verhogingen van de energiekosten die de laatste tijd zijn ingevoerd, treft ouderen extra hard. Daarvoor zijn meerdere reden. Seniorenorganisatie KBO-PCOB heeft daarom een meldpunt geopend waar senioren melding kunnen maken van een schrijnende situatie.

Oorzaken
Om te beginnen zijn ouderen nu eenmaal vaker thuis en moeten daarom meer stoken. Daarnaast staat de temperatuur van de thermostaat in de woningen van ouderen gemiddeld hoger, omdat senioren het sneller koud krijgen. Tot slot is de gemiddelde woning van een senior meestal minder goed geïsoleerd, wat resulteert in een nog hoger gasgebruik.

Aardgasvrij
Volgens Koen Kuijper van Energievergelijk.nl zijn de energieprijzen hard gestegen door het pakket aan maatregelen dat het kabinet moet nemen om de CO2-uitstoot te verminderen. Een van die maatregelen is het verhogen van de energiebelasting op gas. Daarmee hoopt de regering dat meer woningeigenaren gaan investeren in isolatie en duurzame verwarming. Maar ook de variabele leveringskosten en netbeheerkosten voor gas zijn toegenomen.

Overstappen
Voor alle ouderen die in de financiële penarie zitten, heeft Kuijper nog wel een goede tip: “Stap over van energieleverancier. Veel ouderen blijven namelijk honkvast bij hun energieleverancier zitten en betalen jaar in jaar uit te veel voor stroom en gas. Door ieder jaar over te stappen en gebruik te maken van een vast 1-jarig contract kan men flink besparen op de maandelijkse kosten.”


Foto: Digitaal Dagblad