Gouds Dagblad | Ontknoping ontwerpwedstrijd 'Duurzame stad'

Ontknoping ontwerpwedstrijd 'Duurzame stad'

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Leerlingen en studenten van zes scholen in Gouda en Boskoop zijn dit jaar de uitdaging aangegaan om een eigen duurzame versie te ontwerpen van een duurzame wijk of bedrijventerrein. De Duurzame Stad Wedstrijd wordt voor het zevende jaar op rij gehouden door de Omgevingsdienst Midden-Holland en de Stichting Duurzame Stad. Op 10 mei vindt de finale van de wedstrijd plaats in de raadszaal van het Huis van de Stad.

De wedstrijd
Meer dan 130 leerlingen en studenten van zes scholen uit Gouda en Boskoop zijn dit jaar de uitdaging aangegaan om een duurzame wijk of bedrijventerrein te ontwerpen. Na een gezamenlijke kick-off begin 2019 gingen de leerlingen in teams aan de slag. Zij bedachten creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige wijk. De leerlingen houden rekening met een duurzame energievoorziening in de wijk en ook moet de wijk bestand zijn tegen de gevolgen van een veranderend klimaat. Verder hebben de leerlingen oog voor een duurzame voedselvoorziening en duurzame mobiliteit.

De finale
Tijdens een voorselectie zijn de beste ontwerpen uitgekozen om mee te doen aan de grote finale. De leerlingen presenteren daar de ontwerpen aan een jury van experts via een lobbyronde en pitches. De jury bepaalt vervolgens welk groepje er met de hoofdprijs, een kookworkshop bij Miss Nice Banana vandoor gaat. Wethouder Hilde Niezen opent de wedstrijd en wethouder Rogier Tetteroo reikt de prijs samen met juryvoorzitter Teun van Bokhoven uit aan het groepje met het beste ontwerp.

Deelnemers
De wedstrijd 'Duurzame stad van de toekomst’ wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden door de Omgevingsdienst Midden-Holland samen met de stichting Duurzame stad in opdracht van de Gemeenten Gouda en Alphen aan den Rijn. De deelnemende scholen zijn: Het Coornhert Gymnasium, de GSG Leo Vroman en het Carmelcollege, locatie Antonius. Dit jaar doen voor het eerst ook het Hoonbeeck College, het Driestar College, locatie Gouda en het Coenecoop College, locatie Boskoop mee.


Foto: Digitaal Dagblad