Gouds Dagblad | In Goudse regio staan 519 woningen te koop

In Goudse regio staan 519 woningen te koop

mainImage

In de Goudse regio (gemeenten Gouda, Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop en delen van Zuidplas en Waddinxveen) staan momenteel 519 woningen te koop. Waarvan 152 vrijstaand (daling van 21%) en 148 tussenwoningen (daling van 5%). Het aanbod aan appartementen nam 5% toe. Zo blijkt uit cijfers van het 2e kwartaal 2019 voor de woningmarkt in Nederland en in de Goudse regio.

In totaal daalt de hoeveelheid woningen in aanbod met 13%. De hoeveelheid nieuw aanbod dit kwartaal stijgt in deze regio met 12,3% naar 592 woningen. Vraagprijzen stijgen ruim 10%; vrijstaand en vooral appartementen blijven daar wat bij achter met respectievelijk 9% en 6% stijging van de vraagprijs.   

36 dagen verkooptijd
Het aantal  transacties stijgt met 1,7% naar nu 528 woningen. De tussenwoning is hier het meest verkochte woningtype met 205 stuks, een stijging van bijna 4%. Er worden méér vrijstaande woningen verkocht maar vrijwel even zoveel twee-onder-één-kap woningen minder. Transactieprijzen lopen met 8,7% op naar nu €292.000. Voor appartementen is die toename wat milder met 4%. De verkooptijd bedraagt in de Goudse regio 36 dagen. 

De woningmarkt in de Goudse regio is met een Kadestraal Inkomen (KI) = 2,9 meer oververhit geraakt ten opzichte van vorig jaar (was 3,5). "Dat komt doordat het aanbod wat is afgenomen en er bovendien iets meer transacties worden genoteerd", aldus Robert Roos, voorzitter NVM afdeling regio Gouda. "In de gemeente Gouda zijn vooral kleinere appartementen (tot 80 m2) uiterst schaars met KI = 1,5. Waddinxveen valt op doordat alle woningtypen daar schaars zijn inclusief vrijstaande woningen. In de Krimpenerwaard doet de woningschaarste nauwelijks onder voor die in Gouda; alleen vrijstaande woningen kennen in de Krimpenerwaard een evenwichtige markt..."

"Al met al neemt de druk op de woningmarkt landelijk niet af doordat het aanbod nog steeds daalt al is die daling wat minder hevig dan voorheen. Echter, de instroom van nieuw aanbod neemt toe. Daardoor stijgt het aantal transacties ook iets. De oververhitting zal pas gaan afnemen wanneer de hoeveelheid aanbod verhoudingsgewijs meer stijgt dan het aantal transacties. Dat punt is mogelijk in zicht wanneer de huidige trend doorzet. In het nieuwbouw segment gebeurt dat al: meer aanbod en minder transacties; KI stijgt naar 6,8. In de Goudse regio is de woningschaarste wat toegenomen door een stijgend aantal transacties (is landelijke trend) en in het geval van regio Gouda ook nog eens door daling van het aanbod ondanks instroom van relatief veel nieuw aanbod."  

 


Foto: Alpha Makelaardij