Gouds Dagblad | Hotelbewoners keren terug naar Westergouwe

Hotelbewoners keren terug naar Westergouwe

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In 2017 bouwden projectgroep Westergouwe een heus 'vogelhotel' in de GroenBlauwe zone in Westergouwe om de oeverzwaluw een mooi broedplekje te geven. En hoe leuk is het om te zien dat de hotelgasten inmiddels voor de derde keer terugkeren uit Afrika!

De oeverzwaluw is niet alleen de kleinste zwaluw, het is ook de zwaluw die al vroeg in het voorjaar aankomt ten opzichte van de andere zwaluwen. De oeverzwaluw is een echte zandliefhebber en maakt zijn nest in een zandberg. Al in een kleine berg zand kunnen ze hun nest te maken. Als er maar een steile wand is van minimaal een meter. En die ideale omstandigheden vinden ze in ons hotel.

Het bouwen van een nest doen ze graag in groepsverband. Het is er inmiddels dus al een drukte van belang en bijna alle nesten worden ingericht. De nestgangen zijn 60 – 90 cm diep en eindigen in de nestkamer die bekleed wordt met veertjes en plantendeeltjes. Er worden 4 à 5 witte eitjes gelegd die door beide ouders worden uitgebroed. Na 12 – 16 dagen worden de jongen geboren. Naarmate ze ouder worden komen ze de ouders tegemoet in de nestpijp om om eten te bedelen. Vliegende insecten die boven rivieren, poelen en ondiepe meren vliegen vormen de hoofdmaaltijd. Na 20-24 dagen vliegen de jongen uit en helpen ze de ouders met het maken van de vervolgnesten.

Benieuwd hoe het er aan toe gaat? Neem gerust een kijkje, maar blijf op gepaste afstand op het pad. De oeverzwaluwwand is te vinden aan het einde van het Klompenpad in het centrale gedeelte van de GroenBlauwe zone. Mooi om te zien dat de natuur zo dicht bij huis te vinden is.


Foto: Digitaal Dagblad