Gouds Dagblad | Goed moment om je huis te verkopen

Goed moment om je huis te verkopen

mainImage

Het algemene beeld van de woningmarkt in Nederland in het 2e kwartaal van 2019 is heel positief. De afkoeling in prijsontwikkeling zet door, dus de prijzen stijgen wat minder hard.

De NVM, dat vanochtend de laatste cijfers naar buiten bracht, ziet dat er meer transacties zijn geweest én dat het aanbod is toegenomen. Kortom: er wordt meer verkocht, er worden méér woningen te koop gezet en de prijzen van bestaande woningen stijgen nog licht. Wel ziet de NVM een probleem bij de nieuwbouw. De prijzen daarvan gaan door diverse oorzaken door het plafond.

Voor het eerst in acht kwartalen is het aantal verkochte bestaande koopwoningen in Nederland hoger uitgekomen dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er wisselden in het 2e kwartaal van 2019 bijna 39.200 woningen van eigenaar bij NVM-makelaars, goed voor een stijging van 1,8% in vergelijking met een jaar eerder. Daar zijn meerdere oorzaken voor te noemen. In het 2e kwartaal van 2019 zijn er meer woningen in Nederland te koop gezet dan een jaar eerder. Het is goed nieuws dat er veel nieuw woningaanbod op de markt komt, zeker wanneer dat in regio’s gebeurt waar de krapte op de markt erg groot is. Steeds meer verkopers zien dat het nu een goed moment is om hun woning te koop te zetten.

De toename in verkopen in Nederland is vooral in de prijsklasse van € 300.00,= tot € 750.000,=. Daar laten de NVM-cijfers zien dat er bijna 20% meer is verkocht dan het jaar ervoor. De prijs van de gemiddelde verkochte woning in Nederland is nu € 308.000,= (+7,4%) en daarmee is opnieuw het record gebroken. Wel ziet de NVM de prijsstijging verder afvlakken.


Foto: Alpha Makelaardij