Gouds Dagblad | De Bank is uitverkocht!

De Bank is uitverkocht!

mainImage

Het project De Bank aan de Oosthaven 53 is helemaal uitverkocht. Daarmee gaat het traject een nieuwe fase in en wordt het oude bankgebouw nieuw leven ingeblazen. Het karakteristieke bankgebouw wordt voorzien van acht moderne stadsappartementen. Alpha Makelaardij deed van dit project De Bank de succesvolle verkoop.

Rijke geschiedenis
De Bank kent een rijke geschiedenis. Ooit een bank vol verhalen, geheimen en historische momenten, nu een levenloos gebouw. Om dit unieke stukje erfgoed voort te laten leven, worden er in het gebouw acht ruime appartementen met zicht op de Goudse gracht en aan de achterzijde een (parkeer)tuin gerealiseerd. "En wel in een monumentaal grachtenpand op een toplocatie in the citycenter van Gouda!", weet Mirna Bredt, directeur van Alpha Makelaardij. "Groots en rijkelijk wonen, is nu mogelijk. Dit voormalige bankgebouw is een object met allure en is omringd door even rijk gedecoreerde monumentale kantoor- en woonpanden. Dit gemeentelijke monument is gelegen aan de gracht in hartje binnenstad. De gezellige markt en de winkels bevinden zich op loopafstand..."

Het pand aan de Oosthaven 53 is een voormalig woonhuis, ontstaan uit twee waarschijnlijk zeventiende-eeuwse panden (met elk oorspronkelijk een voor- en achterhuis) die rond 1800 zijn samengevoegd. Rond 1900 kreeg het pand een voorgevel in Neo-Renaissancestijl. Rond die tijd vestigde zich in het pand de bank Firma M.J. Ogier en Co, opgericht ongeveer 1855-1860. De vennoten waren M.J. Ogier en Henri Theodoor Bouters. Bouters trad uit het vennootschap in 1935. In 1949 werd de bank een dochteronderneming van Twentsche Bank N.V. 

Project De Bank
Het huidige object bestaat voor wat betreft het voorhuis uit een kelder (in het linker gedeelte), een begane grond, twee verdiepingen en een zolder. Op het voorste gedeelte staat een evenwijdig aan de straat geplaatste kap met haaks daarop twee zadeldaken met gesmoorde Hollandse pannen. In het kader van project De Bank krijgt het pand een andere indeling. Zo worden in het voormalige bankgebouw acht appartementen gecreëerd. De unieke elementen van het pand met een prachtige, karakteristieke gevel van maar liefst 13 meter breed, blijven uiteraard in tact.

Voor nadere info:

Alpha Makelaardij BV
Hoge Gouwe 17
2801 LA GOUDA
tel: 0182 - 511424
www.alphamakelaardij.nl


Foto: Alpha Makelaardij