Zeer hoge luchtdruk dit weekeinde...

19 January 2020, 07:00 uur
Algemeen
mainImage
Meteo Gouda

We krijgen dit weekeinde te maken met een zeer hoge luchtdruk. Zo verwacht Meteo Gouda.

Aan het begin van de nacht naar zaterdag wordt een luchtdruk van 1018,1 hPa berekent, Aan het begin van zondagavond zal de luchtdruk volgens de laatste computerberekeningen zijn opgelopen naar 1044,1 hPa. 

Aan het eind van maandagochtend wordt de hoogste luchtdruk verwacht, naar verwachting is de luchtdruk dan opgelopen naar 1047,1 hPa in de Goudse regio. 

Een recordhoge luchtdruk voor januari is dit nog niet. Het record stamt uit 1932 en werd bereikt op 26 januari. De hoogst gemeten luchtdruk was destijds 1048,3 hPa.

Hogedrukgebied
Een hogedrukgebied, anticycloon of maximum is een gebied waarin de luchtdruk op zeeniveau hoog is ten opzichte van de omgeving. Dit in tegenstelling tot een lagedrukgebied, waarin juist relatief lage barometerstanden worden gemeten. Het symbool voor een hogedrukgebied is de letter H. Ze worden op weerkaarten gebruikt om aan te geven waar een hogedrukgebied zich bevindt en worden altijd in de kern van een hogedrukgebied weergegeven waar de luchtdruk het hoogst is.

Een vuistregel voor meteorologen is dat stijgende luchtdruk een weersverbetering aankondigt, terwijl dalende druk tot een weersverslechtering leidt. In de praktijk zal dat echter niet altijd het geval zijn. Dit heeft te maken met de dalende lucht in het hogedrukgebied.

De wind om een hogedrukgebied draait op het noordelijk halfrond over het aardoppervlak met de wijzers van de klok mee, op het zuidelijk halfrond tegen de wijzers van de klok in, de anticyclonale circulatie. Dit wordt veroorzaakt door de draaiing van de aarde.

Hogedrukgebieden bewegen veel langzamer over het aardoppervlak dan lagedrukgebieden. Soms staan ze langdurig stil. Als een hogedrukgebied stilstaat boven Scandinavië, ten noorden van Nederland, zal er in Nederland een oostelijke wind waaien. Deze voert in de winter koude lucht aan uit het oosten. In de zomer leidt zo'n noordelijk gelegen hogedrukgebied tot een periode van warme, droge oostenwind.

Een uitloper van het hogedrukgebied wordt een rug van hoge druk genoemd, een snel passerend hogedrukgebied een trekrug of tussenhoog. Het bekendst is het Azorenhoog bij de Azoren dat ontstaat door de uitwisseling van warmte tussen de tropen en de poolgebieden.