Gouds Dagblad | Wisselvallige zaterdag met wolken, zon en regen

Wisselvallige zaterdag met wolken, zon en regen

mainImage

De zaterdag begint met wolkenvelden, maar later in de ochtend breekt vanuit het westen de zon door. Wel is er de hele dag plaatselijk kans op een bui.  Aan de westkust is de kans op zonneschijn het grootst, de kans op een bui is het grootst in het zuiden van het land. Het wordt tussen de 15 en 19 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige westenwind. Zondag is het opnieuw afwisselend regenachtig en zonnig. Na het weekend kan de temperatuur weer oplopen.

Zaterdagochtend vroeg is er nog veel bewolking aanwezig boven het Groene Hartgebied. In de loop van de ochtend breekt de zon steeds vaker door. Een enkele stapelwolk kan het buienstadium (Cumulonimbus/Towering Cumulus) bereiken. Er waait een overwegend matige wind, windkracht 3 à 4 Beaufort uit richtingen tussen zuidwest en west.

Zaterdagmiddag verdwijnen de meeste stapelwolken en is het vrij zonnig. Het blijft droog. Het is een aanmerkelijk frisser dan de voorgaande dagen. Het wordt maximaal 18 graden Celsius in de Goudse regio. Dit zijn normale temperaturen voor de derde decade van mei. Er waait een overwegend vrij krachtige wind, windkracht 5 Beaufort uit richtingen tussen zuidwest en west. Tevens zijn er windvlagen tot 50 km/uur mogelijk. De wind maakt het voor het gevoel enkele graden frisser.

Zaterdagavond en in de nacht naar zondag wisselen brede opklaringen en enkele wolkenvelden elkaar af. Het blijft droog. De minima komen rond 10 graden Celsius uit in de omgeving van Gouda. De naar zuidwest krimpende wind zwakt iets af en wordt matig, windkracht 4 Beaufort.

Zondag is er een afwisseling van zonnige perioden en wolkenvelden. Het blijft droog. De temperatuur loopt geleidelijk op naar een maximumtemperatuur van circa 17 graden Celsius. Wederom waait het stevig. De westenwind is matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort in het Groene Hartgebied.

Begin volgende week wordt het weer geleidelijk warmer. Maandag en dinsdag waait er een (zeer) zwakke wind (1 à 2 Beaufort) uit noordelijke richtingen en wordt het circa 20 graden Celsius in de Goudse regio. Vanaf woensdag ruimt de zwakke wind (1 à 2 Beaufort) naar oostelijke richtingen en wordt het geleidelijk nog warmer. Aan het eind van de week en in het daaropvolgende weekend zijn alweer zomerse temperaturen van boven 25 graden Celsius mogelijk. Het is over het algemeen wisselend bewolkt en het blijft overwegend droog. Alleen woensdag kan er verspreid over het Groene Hartgebied een lichte regenbui vallen, maar op de meeste plaatsen zal het ook dan droog blijven.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Marc van Barneveld