Gouds Dagblad | Weersverwachting gunstig voor zicht op bloedmaan

Weersverwachting gunstig voor zicht op bloedmaan

mainImage
Weersverwachting gunstig voor zicht op bloedmaan

Wie maandag vroeg opstaat, kan een bloedrode maan aan de hemel zien. Dan is er een totale maansverduistering. Wie hem mist, moet tot 7 september 2025 wachten voor de eerstvolgende volledige eclips in Nederland.

De eerste veranderingen in het maanlicht beginnen rond 3.35 uur, maar dan is er nog niet veel te zien. De echte verduistering begint rond 5.41 uur en duurt iets meer dan een uur. Dan is de maan bloedrood. Het hoogtepunt is rond 6.12 uur. Daarna duurt het een paar uur voor de maan weer schijnt als vanouds.

De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Maansverduisteringen komen een paar keer per jaar voor. Maar die van maandag is volledig, en ook nog eens vrijwel helemaal te zien in Nederland. Pas vlak voor het einde gaat de maan onder. Vaak is maar een deel van de maan verduisterd, of missen we het hoogtepunt of kunnen we überhaupt niets zien.

De vorige totale maansverduistering boven Nederland, afgelopen juli, was door bewolking niet overal goed te zien. De keer daarvoor, in september 2015, gebeurde de maansverduistering midden in de nacht en sliepen de meeste mensen er doorheen. De weersverwachtingen voor maandag zijn gunstig.


Foto: Digitaal Dagblad