Gouds Dagblad | Vuurwerkkopers spenderen gemiddeld 48 euro per persoon

Vuurwerkkopers spenderen gemiddeld 48 euro per persoon

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Voor de vuurwerkhandel was vandaag de laatste verkoopdag van pijlen, rotjes, cakes en potten. Consumenten konden ook vrijdag en zaterdag al vuurwerk inslaan. Zondag waren de winkels gesloten.

Mensen die vuurwerk kopen, geven daar gemiddeld 48 euro aan uit. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar. Wel zijn er dit jaar iets minder vuurwerkkopers dan in 2017, meldt het Economisch Bureau van ING na onderzoek onder ruim 47.300 respondenten op de ING Vraag van Vandaag.

Een groep van 34 procent geeft niet meer dan 20 euro uit aan vuurwerk. Een groep van 24 procent schiet of knalt tussen de 20 en 50 euro de lucht in. Nog eens 24 procent koopt voor een bedrag tussen de 50 en 100 euro aan sier- en knalwerk. Iets minder dan een vijfde (18 procent) geeft meer dan 100 euro uit.

De meeste respondenten (83 procent) geven aan dat ze niets uitgeven aan vuurwerk, omdat ze het zonde van het geld vinden of omdat ze nog geen 16 jaar zijn. In 2017 is voor 68 miljoen euro aan vuurwerk verkocht, ongeveer hetzelfde bedrag als het jaar daarvoor.

Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan tussen 18.00 uur vandaag en 1 januari 02.00 uur 2019. De minimumleeftijden voor het afsteken van vuurwerk zijn 12, 16 en 18 jaar. Die leeftijden hangen af van het soort vuurwerk dat mensen kopen. Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd de klant moet hebben om het te mogen afsteken. Verkopers van vuurpijlen moeten sinds dit jaar voor het eerst lanceerstandaards meeleveren.


Foto: Digitaal Dagblad