Gouds Dagblad | Volop ruimte voor zon met hoge temperaturen
mainImage

Volop ruimte voor zon met hoge temperaturen

19 april 2020, 09:15 uur
Algemeen

Zondag is het droog en klaart het vanuit het noorden op steeds meer plaatsen op. Er is volop ruimte voor de zon, en met temperaturen van 12 graden op de Waddeneilanden en 15 tot 20 graden elders is het ook zondag weer zacht. Door een stevige oostenwind voelt het wel wat minder warm aan dan de temperaturen doen vermoeden. Niet alleen zondag is er volop ruimte voor de zon: ook de komende week zal de zon zich veel laten zien. De komende week daalt de temperatuur 's nachts naar zo'n 6 graden. De wind blijft de komende dagen nog wel aanhouden en neemt pas donderdag wat in kracht af. Die dag gaat het kwik ook iets omhoog en stijgen de temperaturen naar een gemiddelde van een graad of 20.

Zondagochtend is het droog en zonnig. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind, windkracht 2 à 3 Beaufort. De temperatuur ligt aan het einde van de ochtend rond 14 graden Celsius.

Ook zondagmiddag schijnt de zon uitbundig en is er geen wolk te bekennen in het luchtruim boven de Goudse regio. De noordoostenwind neemt iets toe en wordt matig, windkracht 3 à 4 Beaufort. De maxima liggen in de Goudse regio rond 18 graden Celsius.

Zondagavond en in de nacht naar maandag is het helder. De temperatuur daalt naar een minimumtemperatuur van 6 graden Celsius. De wind ruimt in de loop van zondagavond van noordoost naar oost en blijft matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Na het weekend blijft het zonnig door een hogedrukgebied ten noorden van ons land.  Zo nu en dan zijn er velden met sluierbewolking, maar daar heeft de zon nauwelijks hinder van. De temperaturen liggen maandag rond 17 graden Celsius. Op dinsdag en woensdag kan het alweer 19 graden Celsius worden en op donderdag en vrijdag 21 graden Celsius. Daarmee is het aanzienlijk warmer dan het langjarig-gemiddelde (1980-2010), normaal voor eind april is 15 graden Celsius. De wind blijft onveranderd uit oostelijke richtingen waaien en is vaak matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort. Pas in de loop van woensdagavond luwt de wind en wordt dan over het algemeen zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Pas volgend weekend neemt de bewolking toe, maar blijft het droog. De neerslagkans wordt pas vanaf Koningsdag geleidelijk groter. Tussen zaterdag 25 april en woensdag 29 april komt de temperatuur waarschijnlijk onder het langjarig-gemiddelde (1980-2010) voor eind april uit bij een via noord naar west draaiende wind.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Rijkswaterstaat