Gouds Dagblad | Vlag uit bij drie Goudse ‘excellente’ scholen

Vlag uit bij drie Goudse ‘excellente’ scholen

mainImage
Vlag uit bij drie Goudse ‘excellente’ scholen

Nog eens 79 scholen in Nederland kregen maandag te horen dat ze de komende drie jaar de eretitel ‘excellent’ mogen voeren. Het gaat om 22 basisscholen, 45 middelbare scholen en 12 scholen voor speciaal onderwijs. Het totaal aantal uitblinkende scholen komt hiermee op 191. En daar zitten de Goudse scholen Het Segment, Casimirschool en Auris Taalplein bij.De uitreiking van de predicaten vond op feestelijke wijze plaats op de scholen zelf.

Een excellente school is een school waarvan de onderwijskwaliteit van goed niveau is. Ze onderscheidt zich van andere goede scholen door uit te blinken op een bepaald gebied. Het kan bijvoorbeeld gaan om een innovatief onderwijsaanbod, een bijzondere manier van omgaan met verschillen tussen leerlingen, een inspirerende manier van lesgeven of een onderscheidende manier om de maatschappelijke taak in te vullen.

Vorig jaar werden 49 scholen in het zonnetje gezet.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) noemt het predicaat ‘Excellente Scholen’ een neppredicaat. Uit protest gaat de scholierenorganisatie een eigen predicaat ‘Excellentere scholen’ uitreiken. Volgens het LAKS tellen de meningen van leerlingen niet mee bij het kiezen van de winnende scholen. ”Een school is pas excellent te noemen, als de leerlingen daar ook zo over denken”, aldus de organisatie.

Wat het LAKS betreft gaat de eretitel dit jaar naar het Christelijk Gymnasium in Utrecht. De school ontvangt van haar leerlingen een gemiddeld rapportcijfer van 8,1.


Foto: Digitaal Dagblad