Gouds Dagblad | Vanaf vrijdag weer zomers

Vanaf vrijdag weer zomers

mainImage

Woensdag wordt een bewolkte dag. Met name in het zuiden en westen van het land is er kans op regen en onweer. Lokaal kan daar meer dan 20 millimeter regen vallen. De temperatuur schommelt woensdag tussen de 17 en 20 graden, met een matige zuidenwind. Donderdag zijn er minder buien, wel waait er dan een stevige zuidenwind. Het wordt op de meeste plaatsen ongeveer 20 graden. Vrijdag kan het regionaal zomers warm worden met temperaturen boven de 25 graden. Ook blijft het dan droog.

De buien werden woensdag na het aanbreken van de daglichtperiode zwaarder van kaliber. De neerslagintensiteit is in de tweede helft van de ochtend veelal matig tot zwaar. Ook in de eerste helft van woensdagmiddag zijn er nog een paar stevige plensbuien in onze regio aanwezig, de intensiteit neemt gedurende de middag geleidelijk af. Woensdagavond is er nog steeds kans op buien, maar veelal is het een spetterbuitje. De wind waait uit richtingen tussen zuidoost en zuidwest en is overwegend zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. Aan het begin van de middag kan de wind tijdelijk wegvallen en is er sprake van een tijdelijke windstilte. De maxima worden pas tegen de avond bereikt en liggen in de Goudse regio rond 16 graden Celsius.

Donderdag is de wind nadrukkelijk aanwezig, er waait een matige tot vrij krachtige zuidenwind (4 à 5 Beaufort). De zuidelijke wind voert geleidelijk warmere lucht aan en zodoende kan het in de middag circa 22 graden Celsius worden. Het wisselvallige weertype houdt waarschijnlijk tot en met het volgende weekend aan. Het is wisselend bewolkt, in de avond neemt de kans op een lokale regenbui toe.

Vrijdag zijn er in de ochtend flinke zonnige perioden en stapelwolken. Tegen het middaguur neemt de bewolking vrij snel toe, dit heeft te maken met een snelle opwarming van de atmosfeer. We hebben dan te maken met convectieve bewolking (stapelwolken). De maxima liggen in de middag namelijk rond 24 graden Celsius in Gouda en omgeving. Halverwege vrijdagmiddag is het geheel bewolkt en kunnen er enkele lichte regenbuien vallen. De eerder verwachte zware buien in de avonduren zijn verdwenen uit de weermodellen en hebben plaats gemaakt voor lichtere exemplaren aan het eind van de avond. Voor de buien uit is het wisselend bewolkt en droog.

De vooruitzichten voor het volgend weekend zijn goed te noemen. De zon is veelvuldig in het regionale weerbeeld te zien, de neerslagkans is vrijwel nihil. De maxima komen rond 22 graden Celsius uit op beide weekenddagen en de zwakke tot matige wind (2 à 3 Beaufort) is westelijk.

Ook voor na volgend weekend zijn de vooruitzichten goed. De zon maakt veel uren en op een enkele lokale bui op dinsdagavond na blijft het droog. Het is vrij warm met maxima van circa 25 graden Celsius. Later in de week kan het mogelijk tropisch worden met temperaturen rond 30 graden Celsius. De windrichting heeft in eerste instantie een voorkeur voor zuidwest en de windkracht is over het algemeen zwak, windkracht 2 Beaufort. Later in de week gaat de wind waarschijnlijk naar oostelijke richtingen draaien.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda