Gouds Dagblad | Thuisbezorgd Toen

Thuisbezorgd Toen

mainImage
Thuisbezorgd Toen

De Groenteboer, melkboer, slager, bakker en de verzekeringsagent kwamen vroeger met hun handel aan de deur. Daarover gaat het filmpje dat Bas Romeijn op zijn website heeft gezet.

De huisvrouw zorgde voor het huis en kinderen en de man zorgde voor het inkomen. Alleen de rijke mensen hadden een fiets of soms zelfs een auto. Het filmpje gaat over de tijd van de buurtwinkeltjes die op loopafstand waren gelegen en van de kleine zelfstandige ondernemers die hun waren huis aan huis te koop aanboden.

Maar om geen drie melkboeren achter elkaar aan de deur te krijgen, had men meestal wél een eigen bezorgwijk. Bij de kruidenier en de slager kon je ook een boodschappenboekje inleveren waarna hij de bestelling op de fiets thuis kwam brengen.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=120&v=5bPMhCJGCwE

Het filmpje Thuisbezorgd Toen toont de hele ontwikkeling vanaf het gebruik van kar naar paard- en wagen, ijzeren hond tot bestelauto en uiteindelijk het verdwijnen van deze leveringsvorm door de opkomst van eigen vervoer en de supermarkten. Leuk om te zien, omdat we nu door de komst van internet weer een opleving van het thuisbezorgen van levensmiddelen meemaken.

Het filmpje is samengesteld uit diverse filmfragmenten en foto`s die opgenomen zijn in Rotterdam, Rijsoord, en Barendrecht. Maar zo speelde de ontwikkeling zich ook af in Gouda.


Foto: Digitaal Dagblad