Gouds Dagblad | Temperaturen boven 20 graden, kans op regen

Temperaturen boven 20 graden, kans op regen

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het klaart zaterdagochtend flink op, waardoor nevel en mistbanken kunnen ontstaan. De temperatuur ligt tussen de 8 tot 10 graden, bij een zwakke oostenwind. In de middag loopt de temperatuur flink op naar 20 tot 23 graden. Ook is er kans op enkele buien. Zondag is het opnieuw relatief warm voor de tijd van het jaar. Wel is er een grotere kans op regen, die mogelijk gepaard gaat met onweer. Na het weekend blijft het weer wisselvallig. De temperatuur neemt dan iets af.

Zaterdag wordt een warme dag met maxima van 20 à 21 graden Celsius in de Goudse regio. De dag start met vrij veel zon, maar in de loop van de dag ontstaan stapelwolken (Cumulus Humilis). Deze stapelwolken worden steeds forser van opbouw (Cumulus Mediocris en Cumulus Congestus), een enkel exemplaar kan doorgroeien tot het buienstadium (Cumulonimbus of Towering Cumulus). Daarbij is een kleine kans op onweer. De wind is overwegend zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort en komt uit richtingen tussen noordwest en oost. Tijdens een mogelijke onweersbui kan de wind even flink uitschieten en zijn er ook forse windvlagen mogelijk.

De nacht naar zondag verloopt zacht met minima rond 11 graden Celsius. Het is wisselend bewolkt. Tijdens brede opklaringen kan er bij weinig wind grondmist of een lokale mistbank gevormd worden. De noordenwind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Zondag wordt de warmste dag van de week met maxima van circa 21 graden Celsius in Gouda. Het weerbeeld bestaat uit tamelijk veel zon in de ochtend en forse stapelwolken en enkele buien in de middag. De buien zijn intensiever dan de zaterdag. De kans op onweersbuien is aanzienlijk groter dan zaterdag. De noordooster is matig, windkracht 3 Beaufort.

In de nacht naar maandag kunnen er in de vochtige lucht bij weinig wind gemakkelijk mistbanken ontstaan in het Groene Hartgebied. De nacht wordt met circa 12 graden Celsius beslist niet koud. De wind is noordwestelijk en (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Maandag overheerst de bewolking. Sporadisch kan de zon even doorbreken, maar dit is niet van lange duur. In het Groene Hart kan uit de bewolking zo nu en dan wat lichte regen vallen, meestal blijft het bij wat gespetter. De maximumtemperatuur is in de Goudse regio circa 18 graden Celsius. De noordwestenwind is overwegend matig, windkracht 3 Beaufort.

De nacht naar dinsdag verloopt nog een fractie zachter dan de voorgaande nacht. De minima liggen rond 13 graden Celsius in de Goudse regio. De nacht verloopt geheel bewolkt, maar het blijft zo goed als zeker droog. Er kan lokaal een mistbank gevormd worden, de kans hierop is het grootst buiten de bebouwde kom. De noordwester is zwak, windkracht 2 Beaufort.

Dinsdag is het geheel bewolkt en de kans op neerslag is klein. Bij een matige noordwester, windkracht 3 Beaufort wordt het maximaal 16 graden Celsius.

In de nacht naar woensdag is het eveneens geheel bewolkt met een kleine neerslagkans. De  wind blijft onveranderd uit de noordwesthoek waaien en  is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. Opnieuw is het met een graad of 12 een zachte nacht.

Woensdag overdag blijft de noordwester vochtige zeelucht aanvoeren, waardoor het opnieuw de gehele dag bewolkt blijft. Met 16 graden als middagtemperatuur is het een fractie koeler dan het langjarig gemiddelde voor de derde decade van mei in de Goudse regio.

In de nacht naar donderdag waait er een zwakke westenwind met een kracht van 1 à 2 op de schaal van Beaufort. De minima komen rond 9 graden Celsius uit in Gouda, in de omliggende dorpen kan het een graad koeler worden. Er zijn brede opklaringen en er kan lokaal grondmist of een mistbank gevormd worden.

Donderdag is het wisselend bewolkt met de meeste zonuren in de ochtend. De neerslagkans is uiterst klein. Bij een matige west-zuidwestenwind, windkracht 3 Beaufort wordt het met gemiddeld 18 graden Celsius in de Goudse regio weer enkele graden warmer dan woensdag.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking snel toe en stijgt de neerslagkans met het uur. De wind krimpt op nadering van een storing tijdelijk naar de oosthoek en is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort. De minima liggen in het Groene Hartgebied rond een graad of 12.

Vrijdag overdag ruimt de wind weer naar west-zuidwest en is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort. De dag verloopt met veel bewolking en een buiig weertype. Met 17 graden Celsius is het een fractie koeler dan donderdag in de Goudse regio.

In het laatste weekend van mei is het op zaterdag bewolkt en valt er van tijd tot tijd lichte regen of lichte motregen. Deze situatie houdt waarschijnlijk tot aan het eind van zondagochtend aan. Zondagmiddag maakt de bewolking plaats voor uitbundige zonneschijn. Op beide weekenddagen waait er een matige wind uit richtingen tussen zuidwest en west. In de nachten is de wind overwegend zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. In de nachten een graad of 12 als minimumtemperatuur, overdag maxima rond 18 graden Celsius.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda


Foto: Digitaal Dagblad