Team Casper van Eijk actief bij corona-onderzoek

17 April 2020, 17:37 uur
Algemeen
mainImage
Prof. dr. Casper van Eijk

door Jan D. Swart

Een deel van het befaamde onderzoeksteam van de Rotterdamse Prof. dr. Casper van Eijck is betrokken bij onderzoek rond de dataverzameling van bloedsamples om immunologische veranderingen te meten bij de op dit moment in het Erasmus MC opgenomen coronapatiënten.

Het onderzoek heeft als doel om markers te ontdekken waarmee iets gezegd kan worden of de behandeling bij individuele toekomstige patiënten zal aanslaan. Het geld dat voor de studie nodig is recent ingewilligd door de NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Door middel van intensieve monitoring van immunologische veranderingen bij de coronapatiënt is het naar verwachting mogelijk om prognostische of voorspellende markers te ontdekken. Deze markers geven nieuwe inzichten bij het nemen van beslissingen over en de keuze voor (nieuwe) behandelingsmogelijkheden.  

Naast Prof. dr. Casper van Eijck, die ook bekend is als clubarts van Feyenoord en voorheen van Sparta en vanwege zijn strijd tegen alvleesklierkanker,  zijn ook dr. Dana Mustafa, Prof. dr. Ron Fouchier, Prof. dr. Joachim Aerts en Dr. Yunlei Li, allen onderdeel van het OVIT team, bij het onderzoek betrokken. Het onderzoek vindt plaats binnen het TIP lab (Tumor Immunopathology Lab), van het Erasmus MC.

De bloedsamples van patiënten worden op diverse momenten afgenomen. Bij opname, op het moment van een verbetering of verslechtering van de situatie en vlak voor het overlijden, in geval van een verwachte fatale afloop.

Support Casper

De analyse van de bloedsamples wordt gedaan met behulp van de geavanceerde NanoString technologie. De Stichting Overleven met Alvleesklierkanker heeft met de verworven donaties van Support Casper in 2017 het kostbare analyse-apparaat, Counter Flex Analysis System van NanoString aan kunnen schaffen.

In 2018 heeft deze stichting de analysemogelijkheden verder uitgebreid met de aanschaf van de GeoMX DSP van hetzelfde bedrijf. Met behulp van de NanoString technologie kunnen DNA, RNA en eiwit profielen van ziekteprocessen geïdentificeerd worden. Aan de hand van deze immunologische profielanalyses is het mogelijk om een optimale persoonlijke behandeling te ontwikkelen, afgestemd op de COVID-19 patiënt.

Prof. dr. Casper van Eijck: “Ik ben trots op ons team om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. De toekenning van de financiering van de NWO voor dit onderzoek onderstreept de kwaliteit van het medische team dat werkzaam is binnen het TIP lab. De met de NanoString verkregen inzichten dragen bij aan de vernieuwing in de wetenschap en de impact ervan op de maatschappij”.