SushiPoint in voormalig restaurant L’Étoile

20 February 2019, 10:13 uur
Algemeen
mainImage
Funda Business

Er komt een landelijke sushi-keten in het voormalige restaurant L’Étoile. In het statige beeldbepalende pand op een mooie zichtlocatie aan de Blekerssingel  1 was bijna 40 jaar het toprestaurant L’Étoile van de Jorna’s (Raymond, Ans, Marcel en Monique) gevestigd. Eind juli 2015 gingen de deuren dicht. En nu gaan ze weer open voor afhaalketen SushiPoint.

April of mei
De keten gaat zich richten op het halen, bezorgen en cateren van sushi. In de zaak zelf kan er niet gegeten worden. Er komen dan ook alleen zitplaatsen voor klanten die sushi komen afhalen. Wanneer de zaak open gaat, is nog niet duidelijk. SushiPoint zelf hoopt op het voorjaar, april of mei. Eerst moet het pand grond verbouwd worden en aangepast worden aan de wensen en eisen van de keten.

SushiPoint heeft nu 27 zaken in Nederland. Gouda wordt nummer 28.  De andere zaken zitten onder meer in Leiden, Delft, Rotterdam en Den Haag. Het pand aan de Blekerssingel werd al in oktober 2018 aangekocht. Naar verluid voor een bedrag van 568.500. Aanmerkelijk minder dan de 695.000 euro waarvoor Blekerssingel 1 eerder te koop stond.

Horecabedrijf
Het pand stond lange tijd te koop bij Van de Weerd Horecamakelaardij en op Funda Business. “Het horecabedrijfspand met bovengelegen (bedrijfs)woning ligt in het centrum van Gouda. Het horecapand heeft een totale bedrijfsoppervlakte van 554 m2 en biedt 464 m2 aan verkoopoppervlakte aan. Het geheel omvat een restaurant op de begane grond en een zaal op de eerste verdieping met aangelegen dakterras. De kelder is op stahoogte, omvat 90 m2 en doet dienst als opslagruimte. Het bedrijfsgedeelte heeft een functionele indeling. Naast het horecabedrijfsgedeelte bevindt zich op de eerste verdieping een (bedrijfs)woning. Deze behoort ook tot het geheel en heeft een oppervlakte van ongeveer 75 m2. De bereikbaarheid, zichtbaarheid en herkenbaarheid zijn goed, zo ook de stand van het pand. De locatie wordt beoordeeld, uitgaande van het gevoerde bedrijfsconcept als goed. Sinds lange tijd was op deze locatie een horecabedrijf gevestigd, 'Restaurant L'Etoile'.”, aldus de omschrijving op Funda.

De Jorna’s
L’Étoile was jarenlang een begrip in Gouda en verre omstreken. Meesterkok Raymond Jorna was vanaf 1964 zelfstandig ondernemer, eerst in Roelofarendsveen, vanaf 1965 elf jaar lang in café-restaurant De Beursklok in Gouda. Daarna volgden vierentwintig prachtige jaren in restaurant L’Étoile in Gouda met Raymond Jorna als chefkok en zijn vrouw Ans als gastvrouw. In 2000 trok hij zich terug om de zaak over te dragen aan zoon Marcel.  Raymond Jorna overleed op 27 november 2017.

Marcel Jorna kreeg het vak vanaf 1992 met de paplepel ingegoten door zijn vader. Ruim zeven jaar werkten zij intens samen in het Goudse restaurant L’Étoile en leerde Marcel de ins- en outs van het ondernemen in de horeca. Daarna runde Marcel zelf nog 15 jaar restaurant L’Étoile als eigenaar/gastheer.  L’Étoile L’Etoile Gouda sloot eind juli 2015 de deuren. Reden voor de plotselinge sluiting was volgens Jorna het gevolg van een conflict met de pandeigenaar over achterstallig onderhoud. ‘Dat was het spreekwoordelijke laatste duwtje in de rug om een andere koers te varen. Tegelijkertijd een dieptepunt in het 39-jarige bestaan van het restaurant.’

Na de sluiting van L’Étoile is Jorna in zichzelf gaan investeren door ad-interim verschillende MT horecafuncties te gaan bekleden in de leisure-, hotel- en sterrenhoreca. Zo werkte hij op de Keukenhof in Lisse, restaurant FG ** Rotterdam en in The White Room * van NH Krasnapolsky. En nu werkt hij voor het Goudse restaurant LF Gouda.