Soesja Citroen ereburger van Gouda

5 June 2020, 16:01 uur
Algemeen
mainImage
Gemeente Gouda

Soesja Citroen is op vrijdag 5 juni benoemd tot ereburger van de stad Gouda. Burgemeester Verhoeve reikte haar de bij de benoeming behorende zilveren erepenning van de stad Gouda uit nadat hij officieel een exemplaar van haar boek:  HIER WOONDEN, Stolpersteine Gouda in ontvangst had genomen.

Soesja Citroen is als Goudse jazz-zangeres/songwriter nationaal en internationaal bekend in de jazz-wereld. Sinds 2010 is zij in Gouda bovendien de drijvende kracht achter de plaatsing van de Stolpersteine in Gouda. In de afgelopen 10 jaar heeft zij zich ingezet om voor alle 388 uit Gouda weggevoerde en vermoorde Joden een Stolperstein te plaatsen. Hiervoor heeft ze het benodigde onderzoek gedaan, de financiën vergaard en organiseert zij de plaatsingen. In Gouda liggen nu 258 Stolpersteine op 64 locaties. Mevrouw Citroen wil doorgaan tot er in Gouda voor alle Joodse slachtoffers, voor hun voormalige woonhuis een Stolperstein is geplaatst.

Tragisch stuk Goudse geschiedenis
Voor de plaatsing van elke steen heeft Citroen onderzoek verricht naar de persoon. De verhalen van de mensen achter de 258 Stolpersteine op de 64 locaties heeft ze opgetekend in het boek: HIER WOONDEN - Stolpersteine Gouda. Met het plaatsen van de Stolpersteine en het schrijven van dit boek heeft Citroen een tragisch stuk Goudse geschiedenis vastgelegd. 

Stolpersteine
De Stolpersteine zijn kei-vormige gedenktekens voor op de stoep van woonhuizen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s uit hun huizen werden weggevoerd om te worden vermoord. Kunstenaar Gunter Demnig is de bedenker en maker van de ‘Stolpersteine’ (Struikelstenen'). Hij heeft ze zo genoemd, omdat je erover kan struikelen met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. De Stolpersteine zijn inmiddels in alle landen van Europa te vinden.

De zilveren erepenning van de stad Gouda
De zilveren erepenning van de gemeente Gouda is een hoge stadsonderscheiding. Zij wordt sinds 1939 in zeer bijzondere gevallen toegekend als blijk van grote waardering en erkentelijkheid aan hen die zich voor Gouda in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt of door hun grote en algemeen erkende verdiensten op enigerlei gebied zich die toekenning waardig hebben gemaakt. De ontvanger van de zilveren erepenning wordt ingeschreven in het register van ereburgers van de stad Gouda.