Slob wil nieuwe schoolsluiting voorkomen

31 August 2020, 08:42 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad

Minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs wil een nieuwe landelijke schoolsluiting door het coronavirus voorkomen. Hij zet in op het plaatselijk of regionaal sluiten van scholen als dat nodig is. Dat zegt Slob in een interview met het AD.

"Als er op plekken extra maatregelen nodig zijn, dan moet dat op schoolniveau, lokaal of regionaal gebeuren", aldus de onderwijsminister. "De GGD en de veiligheidsregio kunnen dan ingrijpen en een school of meerdere scholen in een plaats, gemeente of regio sluiten. Dus niet dat als er in Amsterdam iets speelt, ook scholen in Groningen dicht moeten."

Sommige scholen kiezen ervoor mondkapjes te verplichten. Slob wijst erop dat ze daartoe de ruimte hebben, maar sluit een landelijke plicht uit. "We hebben adviezen gekregen en daaruit blijkt dat mondkapjes niet echt toegevoegde waarde hebben. Dat is dus niet nodig. Wij baseren onze keuzes op het OMT." Ook hoeven leerlingen onderling geen afstand te houden.

Voorrang voor bepaalde beroepsgroepen, zoals leraren, is op dit moment niet aan de orde. "De inzet is dat iedereen - leraar, verpleegkundige of supermarktmedewerker - zo snel mogelijk getest kan worden. Daar gaan we op dit moment geen onderscheid in maken."

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet vrijdag weten wel te kijken hoe het testbeleid verder kan worden uitgebreid, en of er bijvoorbeeld preventief kan worden getest bij groepen die een hoog risico hebben op besmetting of om anderen te besmetten. Maar "dit kan alleen op het moment dat we in Nederland echt voldoende testcapaciteit hiervoor hebben", tekende hij daarbij aan.


Door: ANP