Schuif jij ook aan bij Het Paasontbijt?

1 April 2018, 18:00 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Schuif jij ook aan bij Het Paasontbijt?

Iedereen is welkom bij de derde editie van Het Paasontbijt, Tweede Paasdag, op maandag 2 april 2018 op de Markt in Gouda. Jong, oud, dik, dun, Gouwenaar, dagjesmensen, toeristen, van burgemeester tot dakloze, van atheïst tot christen, welke kleur of identiteit dan ook! Het marktplein wordt weer één groot feest. De organisatie verwacht evenals vorig jaar weer zo’n 1000 mensen op de markt.

Hele dag!
Het ontbijt begint om 10u30 op de markt en is helemaal gratis! Dit jaar wordt ‘Het Paasontbijt’ uitgebreid naar een hele dag. De tafels blijven staan. Er zijn voor de middag spelletjes voor de kinderen, (kaas)foodtrucks, verhalenvertellers en meer. Een groot deel van de winkels in de binnenstad is Tweede Paasdag ook open.Kaas en proeven
Het thema is dit jaar: Kaas en Proeverij, omdat diezelfde week het kaasseizoen begint. Dat betekent dat kaas een grote rol gaat spelen en daar heeft de organisatie ook een actie aan verbonden. Er wordt gewerkt aan verrassende proeverijen. Hoe, dat blijft nog even een verrassing.

Genieten van Muziek
Er is een heerlijke variatie aan muziek en muzikanten. Zo komt het vrolijke Mirakel kindermusicalkoor zingen. De jonge Brabantse volkszanger Jovano is er in de middag en zal iedereen aan het meezingen krijgen. Tijdens het ontbijt is een formatie van professionele muzikanten waarvan een aantal bij bekende Nederlandse artiesten als Nick en Simon en anderen zingen. Mooie popsongs en een streling voor het oor. Ook de droominee is er voor de derde keer bij. Een feest om naar te kijken en mee te swingen en te zingen, zijn de mannen van de Vlister Zangers. Ze hebben zelfs voor deze dag een nieuw (kaas)lied bedacht!Museum proeven
Tussendoor kunnen we luisteren naar verhalenvertellers. Mocht je geen zin hebben in muziek, dan is er altijd nog de mogelijkheid om naar Museum Gouda te gaan. Tegen speciaal Paasontbijttarief zijn er Tweede Paasdag extra introducties door de museumdirecteur Marc de Beijer op de prachtige tentoonstelling van Pieter Pourbus.

Kaassmaken en meer bij de Foodtrucks
Het ontbijt smaakt naar meer bij lunch en de rest van de middag. Daarom staan er foodtrucks van Say Cheese, zijn er stroopwafels, kaaswafels, koffie en niet te vergeten kaas- en stroopwafelijs van David’s Gelato.

Ook voor de kinderen
De zo langzamerhand beroemde Goudse kinderkaasspelen staan ook allemaal op de markt. Inclusief een boerderijspringkussen voor de allerkleinsten.

Kletsen met elkaar…
Op alle 100 tafels staan kletspotten. In de potten zitten 25 vragen verdeeld over 5 onderwerpen. De potten zijn gemaakt en de vragen zijn bedacht door 100 leerlingen van de Driestar VMBO. De namen van de makers staan aan de binnenkant van het potdeksel. Een hele leuke manier om de andere mensen aan je tafel te leren kennen. Want dat is het idee achter het Paasontbijt. Dat Gouwenaars van (kinder)Burgemeester tot dakloze, van atheïst tot christen of moslim, van dik, dun, toerist, dagjesmens of Gouwenaar. Elkaar leren kennen, maakt dat je met elkaar kunt leven en respect voor elkaar kunt hebben.Kaasviering en Paasviering
Aansluitend aan het paasontbijt wordt er een interkerkelijke Paasviering gehouden. Moderne popsongs, de Spoken Word van de Droominee en een Goudse dominee. Dit keer dominee Johan Selier van de Parousia Gemeente in Gouda. Hij is sinds een halfjaar Gouwenaar en wat hij inmiddels heeft met Goudse kaas komen we misschien ook wel te weten.

Van samenwerken hebben we kaas gegeten!
Het Paasontbijt is een idee van het Doe Platform van de Binnenstadsondernemers. ,,Zij sponsoren ook een deel van de benodigde kosten. De andere kosten komen van particulieren, kerken en uit de GoudApot. Uitvoering en organisatie wordt gedaan door ruim 100 vrijwilligers. Samen zorgen ze voor het dekken van de tafels en het bedienen van zo’n 1000 gasten", vertelt Irene Klein Haneveld, een van de initiatiefnemers.

,,Daarnaast werken veel Goudse bedrijven mee die op allerlei manier ook sponsoren", zo gaat Haneveld verder. ,,Bijvoorbeeld de Albert Heijn die het zoete beleg regelt, De Zalm die zorgt voor het maken van de koffie en de thee. Kaars Koffie die hun speciale duurzame koffie en thee levert, het Gouds Kaashuis die de kaas verzorgt, verhuurbedrijf Zuid Holland die korting geeft en niet te vergeten Het Stoepje die naast elke zaterdag op de markt ook deze Tweede Paasdag voor de derde keer zorgt voor een overvloed aan brood en broodjes! Het geluid en alle techniek die erbij komt kijken wordt weer plezierig en goed verzorgd door de Klaproos. En daarnaast is er de samenwerking met de gemeente Gouda, met de kerken, de winkeliers, met Museum Gouda. Met het Oude Stadhuys en eigenlijk altijd met de Brede School. Gouda is goed in samenwerken! Daar hebben we echt kaas van gegeten! Dat kun je tijdens het Paasontbijt aan alle kanten proeven!

En... zoals elk jaar is het ontbijt voor IEDEREEN helemaal gratis!"