Gouds Dagblad | Petanque Vereniging Gouda groeit uit jasje

Petanque Vereniging Gouda groeit uit jasje

Petanque, voorheen jeu de boules, is een variant van een typisch balspel dat in zijn vroegste vorm reeds bij de oude Grieken werd gespeeld. Toen werd het echter nog beoefend als krachtspel. De Romeinen hebben er later een behendigheidsspel van gemaakt.

De Petanque Vereniging Gouda maakt een stormachtige ontwikkeling door. Tegen de landelijke trend in groeit het aantal leden gestaag. Met nu ruim tweehonderd leden begint de accommodatie aan de Uiterwaardseweg met 38 petanquebanen te klein te worden. De 38 petanquebanen zijn voldoende voor de wekelijkse wedstrijden en de vijftien toernooien per jaar. Maar het clubgebouw heeft een capaciteit van hooguit zeventig mensen. Het lukt het bestuur niet om een naastgelegen loods (vraagprijs 65.000 euro) van de gemeente te kopen. De Petanque Vereniging Gouda, die het gebouw zelf op 35.000 euro taxeert, wil het pand zelfs maatschappelijk multifunctioneel maken. De gemeente heeft dat bod evenwel afgewezen.

Wat speelt er op het gebied van de huisvesting en hoe ziet men de toekomst? RTV Gouwestad nam een kijkje en kwam met de bovenstaande reportage terug.