Gouds Dagblad | Paardenziekte Droes op De Goudse Manage

Paardenziekte Droes op De Goudse Manage

mainImage

Op De Goudse Manege is bij een pensionpaard de ziekte Droes aangetoond. Droes is is een vervelende ziekte, die ook erg besmettelijk kan zijn. Paarden die de ziekte onder de leden hebben, krijgen zware keelontsteking, koorts en gezwollen klieren. Omdat deze ziekte wordt veroorzaakt door een overdraagbare bacterie, heeft de manege meteen maatregelen genomen.

Droes is een bacterie die overdraagbaar is via snot en slijm. Paarden die het eenmaal hebben gehad zijn meestal resistent en krijgen het niet meer. Paarden die er vatbaar voor zijn krijgen koorts en worden ziek.

De droesbacterie wordt overgebracht via neusslijm. Mensen kunnen de bacterie via kleding en de handen overdragen op paarden.

"Dinsdagavond hebben wij van onze dierenarts het bericht gehad dat de neus swab van Joris positief getest is op Droes", aldus een woordvoerder van De Goudse Manege. "Joris is afgezonderd van de andere paarden en de komende weken zullen onze paarden niet van het terrein afgaan. Alleen Joris is ziek en de andere paarden zijn gezond. We houden ze goed in de gaten. De lessen en activiteiten kunnen gewoon door gaan. Maar wij willen iedereen die bij ons komt dringend vragen om schone kleren en schoenen aan te doen als je naar een ander paard/ stal gaat en niet de zelfde borstels te gebruiken..."