Gouds Dagblad | Oud-voetballer Ricksen (43) overleden

Oud-voetballer Ricksen (43) overleden

mainImage

Oud-voetballer Fernando Ricksen is overleden. Dat heeft Rangers FC, een van de clubs waarvoor de Limburger uitkwam, donderdag bekendgemaakt. Ricksen leed aan ALS, een zeldzame spierziekte. Hij werd 43 jaar.

Ricksen begon zijn carrière in 1993 bij Fortuna Sittard en voetbalde daarna bij AZ, Glasgow Rangers, het Russische Zenit en nogmaals Fortuna Sittard. Hij kwam twaalf keer voor Oranje uit.

Rangers speelt donderdag in de groepsfase van de Europa League tegen Feyenoord. Verwacht wordt dat rond dat duel zal worden stilgestaan bij het overlijden van de verdediger die zes seizoenen voor de Schotse club uitkwam. "Rangers is bijzonder verdrietig te moeten melden dat oud-speler Fernando Ricksen deze ochtend is overleden na een lang gevecht met zijn ziekte", meldt de club op de website. In het seizoen 2004-2005 werd de geliefde voetballer zelfs aanvoerder en verkozen tot speler van het jaar.

Na een verblijf in Rusland bij Zenit keerde hij in 2009 terug bij Fortuna. In oktober van 2013 vertelde hij bij De Wereld Draait Door over de ziekte die hem getroffen had. Sindsdien verslechterde zijn situatie, maar probeerde hij desondanks via de Fernando Ricksen Foundation geld in te zamelen voor onderzoek. In 2015 bracht een benefietduel op Ibrox, het stadion van Rangers FC, met meer dan 40.000 toeschouwers ruim 350.000 euro op.

Zijn voetballoopbaan kende ook schaduwkanten, beschreven in zijn in 2013 verschenen biografie Vechtlust. Ricksen vertelt daarin over zijn drank- en drugsmisbruik. Nog tijdens zijn verblijf bij Glasgow Rangers zat hij enige tijd in een afkickkliniek. Bij Zenit werd hij betrapt op cocaïnegebruik en volgde een lange schorsing.

"Iedereen die verbonden is aan Rangers zal van slag zijn door het overlijden van Fernando", zegt clubdirecteur Stewart Robertson op de website. "Hij vocht zo moedig tegen een verschrikkelijke ziekte en onze gedachten zijn bij zijn familie. Fernando zal nooit worden vergeten door zijn teamgenoten en fans. Zijn plaats in onze clubgeschiedenis is verzekerd."

Bij het stadion van Fortuna Sittard staat sinds januari 2018 een standbeeld van Ricksen. De oud-voetballer noemde dat toen "het grootste eerbetoon" dat je iemand kunt geven.


Door: ANP | Foto: ANP