Gouds Dagblad | Oud-schaatsster Paulien van Deutekom (37) overleden

Oud-schaatsster Paulien van Deutekom (37) overleden

mainImage
Oud-schaatsster Paulien van Deutekom (37) overleden

Voormalig schaatsster Paulien van Deutekom is overleden. Ze was al geruime tijd ziek en is 37 jaar geworden. Van Deutekom (over)leed aan longkanker.

Van Deutekom werd geboren in Den Haag, maar groeide op in Gouda en stond al op jonge leeftijd op de schaatsen. Van Deutekom startte haar schaatscarrière bij Schaats Club Gouda, waar ook schaatsers als Ingrid Paul, Andrea Nuyt, Ted-Jan Bloemen en Tim Salomons schaatsen of hebben geschaatst. Ze was tussen 1998 en 2012 actief op de schaatsbaan. Bij SC Gouda behaalde ze haar eerste successen, waarna ze ook al snel landelijke bekendheid kreeg door haar prestaties.

Haar absolute topjaar was 2008, toen ze in Berlijn de wereldtitel allround veroverde. Ze onttroonde Ireen Wüst, die zilver won, en werd de vijfde Nederlandse schaatsster die de WK allround op haar naam schreef. Bovendien veroverde Van Deutekom in 2008 nog zilver op de EK allround, terwijl ze op de WK afstanden één keer goud (achtervolging) en twee keer zilver (1.500 meter en 3.000 meter) in de wacht sleepte. In Gouda werden deze prestaties groots gevierd met een huldiging op de Markt op 14 maart 2008. Daar ontving ze de titel Goudse Sportvrouw van het Jaar en werd ze erelid van Schaats Club Gouda. Ze werd tevens benoemd tot ambassadeur van de stad.

,,Wij zullen Paulien vooral ook blijven herinneren als een van de vele clubleden die in Den Haag bij het Jeugdschaatsen heeft leren schaatsen en door niet aflatend doorzettingsvermogen en liefde voor de sport een imposante schaatscarrière heeft opgebouwd. Paulien staat in een exclusief rijtje clubleden die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen. Haar grootste sportieve succes was het behalen van de wereldtitel allround in 2008. Ze werd in dat jaar groots gehuldigd in Gouda. Na het beëindigen van haar actieve sportcarrière was Paulien betrokken bij diverse clubactiviteiten waarbij haar gedrevenheid, enthousiasme en lieve uitstraling vooral de jongste clubgenoten inspireerde", aldus de club op de website.
De Goudse was een van de genomineerden voor de titel Sportvrouw van het Jaar. Die titel ging naar Marianne Vos, maar Van Deutekom kreeg wel de Ard Schenk Award als beste schaatsster van het jaar.

Van Deutekom deed één keer mee aan de Olympische Spelen, in 2006 in Turijn, waar ze dertiende werd op 1.500 meter.

Na haar gouden jaar 2008 bleven grote successen uit. Ze won in 2009 nog wel twee keer goud op de NK afstanden (1.000 meter 1.500 meter), maar brak haar seizoen vroegtijdig af vanwege overtraindheid. In de jaren daarna kwam ze niet meer op haar oude niveau en in 2012 stopte ze definitief met topsport.

Na haar carrière maakte Van Deutekom haar studie pedagogiek af. Ze was nog een tijdje werkzaam als analist voor de NOS bij schaatswedstrijden en ging werken als coördinator topsport bij de gemeente Amsterdam.

Met haar man Kay kreeg ze in 2017 een dochter, Lynne.

Deze zomer kwam het slechte nieuws dat ze longkanker had met uitzaaiingen. Deze strijd wist zij helaas niet te winnen.

Palmares Paulien van Deutekom
• Wereldkampioene allround 2008
• Wereldkampioene ploegachtervolging WK afstanden 2008, zilver op 1500 en 3000 meter dat jaar
• Zilver ploegachtervolging WK afstanden 2007
• Zilver EK allround 2008
• Vier keer Nederlands kampioen afstanden (1000 en 1500 meter, 2008 en 2009).


Foto: Digitaal Dagblad