Dertig musea en herinneringscentra die herinneren aan de periode rond de Tweede Wereldoorlog beginnen volgende week met een landelijke campagne om alsnog bezoekers te trekken. Bijna alle musea en herinneringscentra hadden zich jarenlang voorbereid op 4 en 5 mei van dit jaar, toen het precies 75 jaar geleden was dat Nederland werd bevrijd. Maar het coronavirus stak een spaak in het wiel: de gebouwen waren gesloten en herdenkingen en vieringen hadden alleen online of in zeer beperkte kring plaats.
De musea en herinneringscentra grijpen nu het najaar aan, omdat in deze tijd 75 jaar geleden wereldwijd een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In sommige musea gaat alsnog een expositie open, die in het voorjaar werd afgelast. Zo is vanaf half september in het Verzetsmuseum Amsterdam De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's te zien. Die tentoonstelling is begin dit jaar in alle provincies voorbereid. In Wageningen opent nu een tentoonstelling over de rol van Hotel De Wereld bij de capitulatie van de Duitse bezetters. Museum Sophiahof in Den Haag belicht de dekolonisatie en migratie van Indische Nederlanders.
Veel musea hebben ook verbouwd en hun hele presentatie vernieuwd. Dat is bijvoorbeeld het geval in het Bevrijdingsmusem Zeeland en het Maczek Memorial in Breda. Verbouwingen op het Nationaal Ereveld in Loenen en de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn zijn in het najaar klaar. Op de website www.wo2musea.nl is informatie te vinden over onder andere de nog geldende coronamaatregelen.
Door: ANP