Non Demand alstublieft

1 April 2018, 19:05 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Non Demand alstublieft

Column Christiaan van der Kaaij |

Netflix. Een ideale vondst. Je kan kijken wat je wil, wanneer je wil, waar je maar wil zonder enige vorm van reclame.

Ik geniet er altijd van als ik aan een serie begin en na drie afleveringen zo in de serie zit dat ik eigenlijk niets anders wil doen dan zo snel mogelijk weten hoe die afloopt. En Netflix biedt je die gelegenheid. Voor je het weet zit je bij de volgende aflevering, voor je het weet zit je bij een volgend seizoen en voor je het weet heb je binnen een week voor vijftig uur aan beeldmateriaal gezien!

Het gevaar van binge-watchen van series als Suits, How I Met Your Mother of Riverdale ligt wel op de loer.

Eerlijk is eerlijk, ik heb mezelf ook vaak genoeg schuldig gemaakt aan het keer op keer tegen mezelf zeggen ‘nog één aflevering en daarna ga ik echt slapen, aan de slag of vul zelf maar in’. En er dan, vier afleveringen verder achter komen dat dat toch niet helemaal gelukt is. Balen. Vooral omdat ik meestal nog even een aflevering van het een of ander kijk als ik al in bed lig en er af en toe tot mijn schrik achter kom dat het ineens 2u30 of iets in die richting is. Toch een gelukje dat ik goed tegen weinig slaap kan.

Toch zijn de negatieve effecten van ’s nachts een schermpje als enige lichtbron wel merkbaar hoor. Ik heb het gevoel dat ik onrustiger slaap, verward wakker word (een enkele keer word ik zelfs op mijn telefoon wakker omdat die laatste aflevering nét niet spannend genoeg was) en ik heb regelmatig overdag last van vermoeide ogen. En daarom heb ik besloten dat er iets moet gaan veranderen.

Voor mij geen series of films meer in bed! Ik ben benieuwd wat de effecten hiervan op mijn slaapritme zullen zijn. Maar ik moet zeggen, ik heb de afgelopen nacht heerlijk geslapen en stond om 7u30 keurig naast mijn bed; en dat op mijn vrije dag. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Als vervanging voor een aflevering in bed ben ik gisteravond begonnen aan ‘In Europa’, een tweedelig boek van Geert Mak over het Europa van de twintigste eeuw. En eerlijk is eerlijk, een nieuw hoofdstuk beginnen is écht minder aantrekkelijk dan nog een nieuwe aflevering kijken; dus waarschijnlijk slaap ik nog eerder ook!