Gouds Dagblad | Meerderheid Nederlanders begrijpt mondkapjesplicht

Meerderheid Nederlanders begrijpt mondkapjesplicht

mainImage

Driekwart van de Nederlanders (73 procent) heeft er begrip voor als er een mondkapjesplicht ingevoerd zou worden. Toch vindt slechts 34 procent dat het dragen van een mondkapje verplicht zou moeten zijn, 44 procent ziet dat niet zitten. Dat meldt het AD op basis van een peiling van onderzoeksbureau Markteffect.

"Duidelijk is dat 'de Nederlander' geen eenduidige mening heeft over het mondkapje", zegt onderzoeksspecialist Krijn Vugts tegen de krant. "Driekwart heeft er begrip voor als er een mondkapjesplicht zou komen en zegt 'dan moet het maar', maar toch zijn meer mensen tégen zo'n verplichting dan voor."

Zeven op de tien Nederlanders (69 procent) passen momenteel hun gedrag aan, zodat ze geen mondkapje hoeven te dragen. Zo mijden ze het openbaar vervoer. Veel mensen zien een mondkapje niet zitten omdat het de ademhaling zou bemoeilijken. Dat denkt althans een meerderheid (59 procent) van de Nederlanders. Slechts 16 procent zegt zich bij het dragen van een mondkapje minder goed aan andere regels te zullen houden.


Door: ANP | Foto: ANP