Gouds Dagblad | Let op, de buxusmot is weer gesignaleerd!

Let op, de buxusmot is weer gesignaleerd!

mainImage

Dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben in uw buxus? Grote kans dat de buxusmot zich in jouw buxus heeft genesteld.

De rupsen vreten de groene blaadjes in een recordtempo weg. Eerst schrapen ze de onderkant van het bladmoes weg. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen waardoor je de rupsen ook gaat zien.

Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de tien graden komt, komen de rupsen massaal uit hun eitjes. Wees er snel bij om ze te bestrijden, want in korte tijd maken ze complete buxushagen en -struiken kapot.

Controleer je buxus en verwijder alle rupsen (ook in de zomer en de herfst). Je kunt de bovenste groene blaadjes wegknippen; daar zitten de meeste rupsen. Ook kun je de plant besproeien met een biologisch middel (onder meer verkrijgbaar bij tuincentra). Herhaal het bestrijden met regelmaat.

De spinsels knip je weg. Is de plant zwaar aangetast? Dan kun je deze het beste uitgraven of bij de grond afknippen. Voer de afgeknipte takken of de verwijderde plant(en) onmiddellijk af in een afgesloten zak in de restafval container.

Heb je door de buxusmot grote hoeveelheden groenafval? Neem dan contact op met de gemeente of Cyclus. Zij halen de zakken met de buxus op de reguliere inzameldag bij je op.

Let op! Gooi de buxus niet in de gft-container. De eitjes van de buxusmot kunnen het composteerproces overleven en zich verder verspreiden.

Hebben de buren een buxus in de tuin? Dan is het belangrijk dat zij eveneens actief met bestrijding aan de slag gaan. De buxusmot verspreidt zich snel.