Gouds Dagblad | Kreuk mag vlag D-Day overhandigen aan Trump

Kreuk mag vlag D-Day overhandigen aan Trump

mainImage

Rutte overhandigt donderdag een vlag aan de Amerikaanse president Donald Trump die als eerste aan land kwam in Normandië tijdens D-Day in 1944. De Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk is nu nog de eigenaar van de vlag en hij gaat met Rutte mee. Toen Kreuk de vlag aankocht, was het zijn droom om hem aan de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger, de president, te overhandigen.

Die wens was mede de aanleiding voor koning Willem-Alexander om Trump uit te nodigen voor de herdenking eind augustus in Terneuzen van de Slag op de Schelde in 1944. Maar de Amerikaanse president komt daarvoor definitief niet naar Nederland, bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd.

De vlag wapperde destijds op de achtersteven van het landingsvaartuig LCC 60, dat de eerste Amerikaanse troepen aan land bracht op Utah Beach, een van de landingsstranden. Hij is sinds 2014 in bezit van Kreuk en werd enige tijd geëxposeerd in de Kunsthal in Rotterdam. De vlag wordt in de VS tentoongesteld in het Smithsonian Nationaal Historisch Museum in Washington DC.