Gouds Dagblad | Koolhoven en Eye willen drive-in bioscoop op Dam
mainImage

Koolhoven en Eye willen drive-in bioscoop op Dam

Regisseur Martin Koolhoven.
18 april 2020, 16:30 uur
Algemeen

Regisseur Martin Koolhoven en filminstituut Eye willen een drive-in bioscoop beginnen op de Dam. Zolang de bioscopen nog dicht moeten blijven, zou dit een goed alternatief kunnen zijn voor filmliefhebbers die hun vaste hobby missen. Koolhoven zou graag films kiezen en ook inleiden voor de mensen in de auto’s voordat ze gaan kijken.

Dat meldde Koolhoven zaterdag in de talkshow Corona Café van GeenStijl. "Het is een heel simpel plan", aldus de regisseur van Brimstone en Oorlogswinter. "Mensen komen met de auto en kunnen dan toch collectief een film beleven zolang de bioscopen niet open zijn."

Volgens de filmkenner is Eye-directeur Sandra den Hamer enthousiast. "Alleen de politiek moet nog even meebewegen", stelt Koolhoven. Hij wil op korte termijn contact zoeken met burgemeester Femke Halsema over het plan.

Koolhoven is niet de enige met zo’n plan. In Den Haag lanceerde festivalorganisator Joris Hentenaar een soortgelijk initiatief voor het Malieveld. Hij heeft hier al contact over gezocht met de gemeente Den Haag en Staatsbosbeheer, de eigenaar van het enorme veld naast het Haagse Bos "Natuurlijk mag je het Malieveld daar niet zomaar voor gebruiken, maar aan de andere kant denk ik ook: de tijden zijn nu even anders", zei Hentenaar op lokale zender Den Haag FM. "Als tractoren het Malieveld mogen omploegen, mogen wij samen naar iets moois kijken. En al leg je rijplaten neer, dan kan je heel veel doen."

In Nederland zijn tegenwoordig geen drive-in bioscopen meer. Maar in de jaren zestig en zeventig waren in onder meer de Drentse plaats Drouwen en het Limburgse dorp Landgraaf enorme parkeerterreinen met bioscoopschermen te vinden. De laatste twintig jaar vinden er nog sporadisch drive-in evenementen plaats ter gelegenheid van festivals.


Door: ANP | Foto: ANP