Gouds Dagblad | Jolanda (56) heeft nu droombaan in de zorg
mainImage

Jolanda (56) heeft nu droombaan in de zorg

28 maart 2019, 10:20 uur
Algemeen

Jolanda de Ruiter (56) kwam op 54-jarige leeftijd zonder baan te zitten. Na ruim 25 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt was ze klaar met de commerciële wereld en besloot ze te gaan onderzoeken wat zij echt wilde. Om haar netwerk uit te breiden, meldde ze zich aan als vrijwilliger bij DeBroekriem, een netwerkorganisatie voor werkzoekenden. Tijdens deze periode ontdekte ze waar haar hart lag en maakte zij de switch naar de zorg -en welzijnssector. Nu, ruim een jaar later, is zij directeur van De Klup in Gouda, een welzijnsinstelling die vrije tijd- en vormingsactiviteiten organiseert voor mensen met een (verstandelijke)
beperking.

‘Ik ga niet op de bank zitten hoor!’
Toen Jolanda twee jaar geleden werkloos thuis kwam te zitten, was ze van plan direct weer aan de slag te gaan. Jolanda: “Ik zei tegen iedereen ‘ik ga niet op de bank zitten hoor!’ De praktijk was anders, het afscheid kostte toch de nodige tijd en helder krijgen wat ik nu eigenlijk wilde, ging niet van het een op het andere moment.”

Om uiteindelijk toch in actie te komen en het huis uit te gaan, meldde Jolanda zich in 2018 aan als vrijwillig eventmanager voor DeBroekriem in Gouda. Als eventmanager organiseerde ze netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden. Hierbij kwam ze in contact met De Klup. Jolanda: “Ik organiseerde hier de workshop ‘Vrijwilligerswerk, goed voor je cv!’ en er ontstond meteen een goede samenwerking. Daarna werd gevraagd of ik ook wat vrijwilligerswerk voor hen wilde doen. Die kans greep ik met beide handen aan, want intussen was ik er wel achter dat ik meer van betekenis wilde zijn voor mensen en zo kon ik meteen ervaring opdoen binnen het sociaal domein.”

Uiteindelijk viel alles op z’n plek!
De werkzaamheden op het gebied van vrijwilligersbeleid heeft Jolanda opgepakt in de vorm van een stage. Met haar instelling en ruime ervaring uit het bedrijfsleven gingen veel zaken haar goed af. Dit bleek daarna ook wel uit de vraag van de toenmalige directeur. Jolanda: “De geluiden over mijn werk en inzet waren al positief, maar toen ik gevraagd werd of ik het zag zitten om directeur van De Klup te worden, toen werd ik wel even stil. Natuurlijk moest ik hier even over nadenken, maar uiteindelijk viel alles op z’n plek!”

Jolanda volgde haar hart en gevoel. Jolanda: “Ik ben ontzettend trots en dankbaar dat ik aan deze organisatie leiding mag geven. Het geeft een goed gevoel om kwetsbare mensen mee te laten doen, ze een plek te bieden waar ze hun verhaal kwijt kunnen en onbeperkt kunnen genieten. De functie van directeur beantwoord aan alle punten die ik eerder voor mezelf had genoteerd, het is m’n droombaan!”

DeBroekriem als belangrijke schakel
Vrijwilligerswerk kan een goede opstap zijn naar een betaalde baan, het loont dus om in actie te komen op de arbeidsmarkt. Jolanda vult hierop nog aan: “DeBroekriem was een belangrijke schakel in mijn proces, het heeft me heel veel gebracht. Letterlijk ging de energie door m’n hoofd en lijf stromen, ik kwam dankzij deze netwerkorganisatie in de actiestand en werd uit m’n comfortzone gerukt. Het heeft bijgedragen aan het stukje bij beetje helder krijgen wat ik wil en hoe ik het aanpak. En het heeft me in de stand gezet; gewoon doen, ik zie wel! Intussen voel ik weer dat ik leef, zit ik lekker in m’n vel en heb ik een glimlach van oor tot oor, die moeilijk is weg te krijgen.”

Laat je leeftijd thuis
Jolanda heeft haar droombaan gevonden, en dat op latere leeftijd. Maar haar leeftijd heeft zij nooit als belemmerende factor gezien, ze heeft dan ook nog tips voor anderen die zich hier wel door laten leiden. Jolanda: “Laat je leeftijd thuis, hou je daar niet mee bezig. In ieder geval niet in het negatieve. Maar als je er toch mee zit, buig het dan om naar het positieve. Als je dat uitstraalt is het waarschijnlijk voor je omgeving ook geen probleem. Kom op zeg, je hebt zomaar nog 17 jaar te geven. Ga netwerken, sta open voor nieuwe ervaringen, wees creatief en blijf positief!”

Over DeBroekriem
DeBroekriem is een landelijk activiteitenplatform voor en door werkzoekenden. In-between-jobbers organiseren inspirerende netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden. Deelnemers werken daarbij actief aan hun netwerk en sollicitatievaardigheden. Omdat Jolanda is gestopt als vrijwilliger bij DeBroekriem, omdat ze een baan heeft gevonden, is de vrijwilligersfunctie bij DeBroekriem in Gouda vacant. Momenteel is Anneriet nu nog de enige vrijwilliger in Gouda, versterking is van harte welkom.

Zie ook Stichting DeBroekriem: www.debroekriem.nl


Foto: DeBroekriem