Gouds Dagblad | Inschrijven Gouda Cheese Awards weer mogelijk

Inschrijven Gouda Cheese Awards weer mogelijk

mainImage

Inschrijven voor de Gouda Cheese Awards is weer mogelijk. Gouda Cheese Awards is een belangrijke en bijzondere kaaswedstrijd. Het is namelijk geen technische kaaskeuring, maar een smaaktest door consumenten.

In de jury van vorig jaar, die onder leiding stond van waarnemend-burgemeester Mirjam Salet, zat onder andere Janny van der Heijden, culinair journaliste en bekend van programma’s als Heel Holland Bakt en Tijd voor Max. De andere juryleden waren kinderwethouder Dico Stevens, Jolanda van Dongen van kookatelier Betty Blue en namens Cheese Valley de Bodegraafse wethouder Inge Nieuwenhuizen.

De awards worden uitgereikt in twee categorieën: Goudse jong belegen 48+ en Goudse belegen light. De winnende kazen dragen binnen hun categorie een jaar lang de naam ‘de lekkerste kaas van Nederland’. Deelname aan de Gouda Cheese Awards staat open voor alle Nederlandse kaasmerken. Producenten, handelsbedrijven en detailhandel: iedereen kan meedoen zolang de inzending voldoet aan het wedstrijdreglement. 

Voorronde
Op de eerste wedstrijddag wordt een hele kaas ingezonden. Die wordt gesneden door boormeesteres en geanonimiseerd aangeboden aan het Centrum voor Smaakonderzoek, dat al sinds 1991 kwalitatief en kwantitatief smaakonderzoek uitvoert in opdracht van bedrijven en instellingen. In die onderzoeken zijn consumenten de proevers. CSO beschikt over een panelbestand van meer dan 800 personen die goed kunnen proeven en hun indrukken duidelijk onder woorden brengen. Alle deelnemers aan de voorronde ontvangen een juryrapport van het Centrum voor Smaakonderzoek (CSO).

Finale
Slechts drie finalisten per categorie gaan door naar de grote finale in Gouda. De winnaars ontvangen een gouden, zilveren of bronzen onderscheiding en mogen hun kaas een jaar lang de lekkerste van Nederland noemen in hun categorie. Ook kunnen ze zich onder meer tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten presenteren.

Voor meer informatie en het wedstrijdreglement kun je contact opnemen via info@goudacheeseawards.nl


Foto: Raymond Aarsman