Hollandser dan dit wordt het niet

7 February 2020, 09:40 uur
Algemeen
mainImage
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

De afgelopen dagen heeft de Hooge Boezem achter Haastrecht gediend als noodwaterberging tijdens de vijfjaarlijkse test van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De molenaars hebben enthousiast drie dagen water ingemalen. Deze mooie frontfoto van de molen en 78.000 m3 water is het delen met jullie wel waard!

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de polder Hooge Boezem ingericht als piekwaterbergingsgebied, in combinatie met natuurontwikkeling. Begin deze week heeft het waterschap het waterbergingsgebied getest. Binnen een tijdsperiode van 48 uur werd gecontroleerd 78.000 m3 water ingelaten.

Op zaterdag 1 februari pompte Boezemmolen NR. 6 aan de Vlist al water in de berging. Zie hierboven. Dat gebeurde door vrijwilligers van Het Zuid-Hollands Landschap.

Het waterbergingsgebied is aangelegd om in tijden van zeer hoog water op de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ), maximaal 78.000 m3 water te kunnen bergen in drie deelgebieden. De berging is in 2014 aangelegd en getest. Daarna is er nog geen aanleiding geweest om de berging in te zetten.

Nu de berging een aantal jaren niet is gebruikt, wil het waterschap beoordelen wat de onderhoudsstaat is van de waterkeringen rondom de berging. Ook wordt gekeken of de drie deelgebieden volstromen en of alle aangebrachte waterschapskunstwerken, zoals stuwen en inlaten naar behoren werken.

Uitvoering test
Het waterschap startte op maandag 3 februari ‘s ochtends om 12u00 met het opendraaien van de calamiteitenduiker die in het zuidelijk deel van het gebied ligt. Deze duiker staat in verbinding met het riviertje de Vlist. Vanaf dat moment stroomde de polder de Hooge Boezem vol met water. Gemaal de Hooge Boezem in Haastrecht laat dan automatisch meer water uit de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel naar de Vlist in. Op zowel de Vlist als de GHIJ IJssel leidde dit tot hogere stroomsnelheden. Als veiligheidsmaatregel bracht het waterschap ter hoogte van de ingang van de calamiteitenduiker, in de Vlist, boeien aan. Ook op deze locatie werden met name tijdens de eerste uren van de test, hogere stroomsnelheden gemeten.

Waterschap alert
De test duurde ca. 48 uur. Gedurende deze periode volgde het waterschap de ontwikkelingen nauwlettend. Nadat de maximale opslagcapaciteit van de polder was bereikt, werd het water gecontroleerd afgelaten en teruggepompt naar de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Dit gebeurde via gemaal De Keulevaart. Aan het einde van de test evalueert het waterschap het functioneren van de waterberging.

Meer informatie
Hierboven een filmpje over het waterbergingsgebied.
Kijk voor meer informatie over de molen op: www.boezemmolen.nl