Gouds Dagblad | Hoe vind ik een afstudeerstage in Gouda?

Hoe vind ik een afstudeerstage in Gouda?

mainImage

Moet jij binnenkort een afstudeerstage lopen? En doe je dat het liefst in de omgeving Gouda? Maar weet je niet zo goed wat een afstudeerstage precies inhoudt en waar je er een kunt vinden? In dit artikel vind je alle informatie over het vinden van een passende afstudeerstage bij jou in de buurt. 

Wat is een afstudeerstage? 

Een afstudeerstage is een stage die je aan het eind van je studie doet om te kunnen afstuderen, en duurt meestal vijf tot zes maanden. In deze periode ga je bij een bedrijf aan de slag als ‘stagiair’ of ondersteunend medewerker. Tijdens een afstudeerstage doe je meestal onderzoek voor het bedrijf zelf en schrijf je daarnaast een scriptie of stageverslag. Je kunt ook een opdracht vanuit het bedrijf toegewezen krijgen die je tijdens je stageperiode moet voltooien. Hier schrijf je uiteindelijk een verslag over waarin je uitlegt wat je allemaal hebt geleerd. 

Het doel van een afstudeerstage is om jouw kennis, die je tijdens je studie hebt ontwikkeld, in de praktijk toe te passen. Dit doe je dus door middel van het voltooien van een opdracht of onderzoek, bijvoorbeeld een marktonderzoek of een project. Wat voor onderzoek of project precies overleg je vaak met het bedrijf en is afhankelijk van de  opleiding die je volgt en de wensen van het bedrijf. 

Zijn afstudeerstages verplicht? 

Afstudeerstages zijn bij de meeste hbo-opleidingen verplicht, omdat deze studies vaak meer praktijkgericht zijn dan wo. Tijdens het volgen van een universitaire opleiding kunnen studenten er soms zelf voor kiezen om een afstudeerstage te volgen of een onderzoek scriptie te schrijven. 

Afstudeerstages zijn altijd verbonden met je studie, en kunnen alleen voltooid worden wanneer je opleiding je er tijd weg van school voor geeft. Dit onderscheid afstudeerstages van normale stages, aangezien een normale stage niet aan je opleiding verbonden hoeft te zijn, en gedurende heel het jaar gedaan kan worden. Sommige studenten kiezen er bijvoorbeeld voor om na hun studie een stage te lopen om wat meer werkervaring op te doen, voor ze echt naar een eerste baan gaan zoeken. 

Scriptie of stageverslag?

Tijdens een afstudeerstage schrijf je een onderzoeksscriptie of voltooi je een stageopdracht. Ze zijn allebei verplicht, en welke van de twee je doet word meestal door je opleiding bepaald. Zorg  dus dat je ver genoeg van te voren op de hoogte bent van wat er van je gevraagd wordt! Zo kun je ook gemakkelijker een stage vinden. 

Wanneer je een onderzoek doet en je dus een scriptie schrijft, bepaal je samen met het bedrijf waar het onderzoek over gaat. Dit kan bijvoorbeeld een analyse zijn van een bepaald project dat tijdens deze afstudeerstage periode uitgevoerd wordt, of een klantvriendelijkheidsonderzoek. Een onderzoek doen is beide voor jezelf als het bedrijf erg gunstig, omdat je er zelf natuurlijk veel van kunt leren en het bedrijf meteen meer inzicht krijgt op een of meerdere aspecten.

Naast een onderzoeksscriptie schrijven kan het dus ook zijn dat je een stageopdracht moet maken. Stageopdrachten zijn wat meer praktijkgericht en komen dus vaker voor bij hbo-opleidingen. Tijdens zo’n opdracht ontwikkel je bijvoorbeeld een nieuwe marketingstrategie of een nieuw product voor het bedrijf waar je stage loopt. Hier schrijf je dan een uitgebreid verslag over. 

Afstudeerstages kunnen zelf per bedrijf ook heel erg verschillen. Zo krijg je bijvoorbeeld bij sommige bedrijven de mogelijkheid om je scriptie tijdens werktijd te schrijven, maar bij andere moet je hier zelf tijd voor maken. Check dit dus voordat je een contract tekent. 

Hoe kan ik me voorbereiden op een afstudeerstage? 

Je kunt je het beste op een afstudeerstage voorbereiden door een onderwerp en een bedrijf te kiezen die je leuk vindt en bij je past. Ja het klinkt ontzettend cliché, maar een half jaar lang aan een saai project werken bij een bedrijf waar je niet lekker in je vel zit heeft natuurlijk ook geen zin. Zorg dus dat je ver van tevoren begint met het zoeken naar een leuke stageplek. Ook is het belangrijk dat je tijdens het ‘sollicitatieproces’, oftewel het uitkiezen van een bedrijf, veel vragen stelt over het bedrijf zelf en wat je er uiteindelijk zal gaan doen. 

Krijg ik stagevergoeding? 

Het krijgen van een stagevergoeding verschilt heel erg per bedrijf. Sommige bedrijven betalen juist meer voor een afstudeerstage dan een normale stage, omdat ze er zelf ook onderzoek uit kunnen halen. Bij anderen afstudeerstages ontvang je dezelfde vergoeding als tijdens een normale stage. 

Hoe en waar vind ik een afstudeerstage in Gouda? 

Bij sommige hogescholen en opleidingen word je automatisch gekoppeld aan een stage, omdat deze connecties of relaties hebben met bepaalde bedrijven of organisaties.  Bij andere scholen moet je het compleet zelf regelen. Het zelf vinden van een afstudeerstage kan natuurlijk lastig zijn, vooral als je niet goed weet waar je moet beginnen.

Om je wat te helpen met het vinden van een passend bedrijf kun je via Magnet.me, het grootste carrièreplatform van Nederland voor hbo- en wo-studenten, precies zien welke bedrijven er afstudeerstages in Gouda aanbieden. Je maakt er een profiel en je ziet direct welke afstudeerstages beschikbaar zijn voor jou  op basis van je studieachtergrond, interesses en voorkeurslocatie. 

Woon je in Gouda en ben je op zoek naar een afstudeerstage? Kijk dan naar de mogelijkheden bij HollandMT, een engineering bedrijf dat gevestigd zit in Woerden. Zij bieden nu namelijk een leuke afstudeerstage. 

Daarnaast kun je het beste kijken naar mogelijkheden in en rondom Rotterdam en Utrecht. In Rotterdam bevinden zich grote bedrijven zoals Broekman Logistics, KPMG, Procter and Gamble en Incentro, waar je bijvoorbeeld afstudeerstages kunt volgen in project-management, IT, supply chain, of logistiek. 

In Utrecht zitten bedrijven zoals Capgemini, Rabobank en Finance Ideas, waar je ook verschillende soorten afstudeerstages kunt volgen. De meeste stages kunnen zowel in het Nederlands als in het Engels gevolgd worden, en duren meestal een half jaar.

Lijkt het jou wat om bij een van deze bedrijven aan de slag te gaan? Via Magnet.me kun je gemakkelijk met deze in contact komen, door het bedrijf zelf of de afstudeerstage-vacature te ‘liken’. Heb je over een aantal maanden je afstudeerstage successvol afgerond? Gebruik Magnet.me dan om gemakkelijk je eerste perfecte baan of traineeship te vinden!