Gouds Dagblad | Herman den Blijker helpt handje in coronacrisis
mainImage

Herman den Blijker helpt handje in coronacrisis

Herman den Blijker.
19 april 2020, 09:35 uur
Algemeen

Rotterdammer Herman den Blijker draagt op eigen en passende wijze zijn steentje bij in de coronacrisis. Voor zijn nieuwe programma Herman helpt een handje, dat vanaf dinsdag te zien is bij SBS6, reist de kok met een foodtruck door het land om - op gepaste afstand - maaltijden te bereiden voor onder anderen ouderen en mensen met vitale beroepen.

"Hartstikke mooi", vindt Herman, zo vertelt hij aan BuzzE. "Maar het programma draait natuurlijk niet om mij. Het gaat om de mensen die een hart onder de riem verdienen. Dat ik ze even blij kan maken met een goed bord eten is mooi meegenomen."

Een maaltijd ging naar een dame in een bejaardentehuis, die door haar dochter werd verrast vanwege haar 102e verjaardag. De ‘kakelverse’ zeebaars, vette aardappelen en dame blanche vielen goed bij haar in de smaak. "Dat mensie had haar hele bord afgelikt en drukte een kusje op het dikke glas. Ik heb haar beloofd dat ik volgend jaar nog een keer terugkom, als alles voorbij is en dat haar is gegeven."

Hulp

Voor de kok is het zijn debuut bij Talpa. Eigenlijk was Herman al bezig met een programma waarin hij doet wat hij in het verleden vaker heeft gedaan: het te hulp schieten van zinkende horecazaken. "We hadden al twee hele mooie cases gedaan, maar toen kwam alles stil te liggen. Toen dachten we wat nu?"

Het format voor Herman helpt een handje werd geboren nadat de kok het idee had om filmpjes te maken voor social media. "Je ziet veel koks koken uit eigen keukenkast. Met cameramensen had ik een pilot gemaakt en dat is uiteindelijk dit programma geworden."

Onzichtbare vijand

Als horeca-ondernemer, Herman is mede-eigenaar van het vorig jaar geopende restaurant Goud, voelt hij de crisis zelf ook enorm. "We hebben een goed eerste jaar gedraaid, maar toen reden we met 200 kilometer per uur tegen een boom. Je vecht zichtbaar tegen een onzichtbare vijand."

De kok maakt zich logischerwijs zorgen. "Er is veel onzekerheid. Als ondernemer heb je nooit zekerheid, maar op zoiets als dit kun je je niet voorbereiden. We moeten kijken hoe we hier creatief mee moeten omgaan."

Hoe de coronacrisis de horeca gaat veranderen, moet nog blijken. Of Herman straks in het ‘nieuwe normaal’ weer zaken uit de brand gaat helpen en het programma kan oppakken, weet hij niet. "Ik hoop het wel, maar hoe alles er straks gaat uitzien: ik heb geen idee. Het zal allemaal heel anders zijn en ik weet niet of ik het pilletje of zalfje heb om dat op te lossen."

 


Door: ANP | Foto: ANP