Gouds Dagblad | Heerlijke zonnige zondag

Heerlijke zonnige zondag

mainImage

Zondagochtend is het licht -tot half bewolkt. Het blijft droog. De temperatuur ligt aanvankelijk rond 16 graden Celsius, maar loopt in de tweede helft van de ochtend op naar om en nabij 18 graden Celsius. Er waait een matige naar noordwest ruimende wind, windkracht 3 Beaufort.

Zondagmiddag blijft het eveneens droog. Aanvankelijk is het half bewolkt met af en toe zon, maar in de loop van de middag worden de opklaringen breder. De zonnige perioden worden dan van langere duur. Het wordt circa 22 graden in de Goudse regio. De noordwestenwind is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort.

Zondagavond schijnt de zon uitbundig tot zonsondergang (Gouda: 21.29 uur). Later in de avond en in de nacht naar maandag koelt het naar circa 13 graden Celsius. In het Reeuwijkse plassengebied blijft het iets warmer met minima van rond 15 graden Celsius, dit heeft te maken met de vrij hoge watertemperatuur van de plassen. Lokaal ontstaat een mistbank in de polders rondom Gouda, Schoonhoven en Woerden. De wind is zwak, windkracht 2 Beaufort en waait uit richtingen tussen zuid en west.

Maandag is het wisselvallig, er vallen verspreid over de dag enkele buien. De zon is tussen de buien door ook regelmatig aanwezig. Het wordt om en nabij 20 graden Celsius in de Goudse regio en daarmee is het iets te koel voor begin augustus. Gemiddeld liggen de maxima in deze tijd van het jaar rond 23 graden Celsius in het Groene Hart. De wind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort en waait uit richtingen tussen zuidwest en noordwest.

Ook dinsdag wordt iets te koel met circa 21 graden Celsius. Het blijft wisselvallig met een mix van zon, stapelwolken en enkele buien. De wind is matig, windkracht 3 Beaufort en waait uit westelijke richtingen.

Woensdag draait de wind naar het zuiden en voert geleidelijk warmere lucht aan. Het is wisselend bewolkt met slechts een lokale bui en het wordt om en nabij 26 graden in de Goudse regio. De zuidwestenwind is overwegend matig, windkracht 3 Beaufort.

Het vooruitzicht voor donderdag en vrijdag laat zonnig en zeer warm/tropisch zomerweer zien. In het Groene Hartgebied komen de maxima donderdag rond de tropische waarde van 30 graden Celsius uit. Vrijdag loopt de temperatuur in de middag hoogstwaarschijnlijk op naar 33 graden Celsius. De naar zuidoost draaiende wind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Het volgend weekend en de daaropvolgende maandag verlopen zonovergoten en heet met maxima rond 35 graden Celsius. Er is zelfs reële kans op een landelijk ”Superhittegolf”! Van een ”Superhittegolf” is sprake als het minstens vijf dagen op rij 30 graden of meer wordt, waarbij het kwik op drie dagen zelfs stijgt naar 35 graden of meer. De term is in het leven geroepen door Weeronline, om onderscheid te kunnen maken tussen 'gewone' en extreme hittegolven. De wind is (zeer) zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort en waait overwegend uit richtingen tussen oost en zuid.

Bron: Meteo Gouda, zie voor de weersverwachting: www.meteo-gouda.nl/verwachting-gouda