Gouds Dagblad | Grote sterrenregen op komst

Grote sterrenregen op komst

mainImage
Grote sterrenregen op komst

Bij goed weer begint 2019 met veel vallende sterren. Op vrijdagochtend zijn er, onder ideale omstandigheden, tot zo’n 130 meteoren per uur te zien, oftewel zo’n twee per minuut. De laatste keer dat er zo veel vallende sterren te zien waren, was in 1976. De eerstvolgende keren zijn in 2085 en 2128, aldus sterrenkundige Marc van der Sluys van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij beheert de website hemel.waarnemen.com.

Wie de vallende sterren wil zien, kan het beste vrijdagochtend rond 6u30 naar het oosten kijken, bij voorkeur vanaf een donkere plek. De zon en de maan storen vroeg in de ochtend niet. Los van de bewolking, die roet in het eten kan gooien, zijn de omstandigheden uitzonderlijk gunstig: de hemel is vrijdagochtend vroeg nog goed donker en de meteorenzwerm staat hoog aan de hemel.

De meteoren heten de Boötiden. De lichtflitsen zijn lang, blauwachtig en zwak. De Boötiden heten zo omdat het lijkt of de vallende sterren afkomstig zijn uit het sterrenbeeld Ossenhoeder (Latijnse naam Boötes). In werkelijkheid zijn het minieme deeltjes stof en gruis. Die komen waarschijnlijk van een planetoïde. Elk jaar begin januari trekt de aarde door die stofwolk. Als de deeltjes in de dampkring terechtkomen, verdampen ze. Dat zien wij als een lichtspoor aan de hemel. Dat spoor wordt een vallende ster of meteoor genoemd.

Later in de maand, op 21 januari, is er een totale maansverduistering.


Foto: Digitaal Dagblad